Megoldódhat a súlyosan mérgező Illatos úti telep helyzete, megkezdődik az egykori Budapesti Vegyiművek területén lévő 100 tonnányi rákkeltő, kiemelten káros, évtizedek óta betiltott vegyszer elszállítása.

A Greenpeace közleménye szerint a területet bérlő cég, akinek a telephelyén van a pince, megállapodott az állami felszámolóval, hogy szakszerűen felszámolja a lerakatot, a költségeket pedig leírhatja a bérleti díjból.

Az egykori Budapesti Vegyiművek 2007-es felszámolásáig működött az Illatos úti telephelyen, ahol gyógyszert, növényvédő- és rovarirtó szereket gyártottak, többségében olyanokat, amelyeket az ENSZ Stockholmi Egyezménye betiltott.

A telephelyről 2015-ben derült ki, hogy 2009 és 2015 között szabálytalanul tároltak itt közel 2800 tonna különösen veszélyes vegyi hulladékot, 2016 elejére nem maradt hordó a telepen, 2017-2018-ban a szennyezett berendezéseket és épületeket is elbontották.

2022-ben került nyilvánosságra, hogy a telephely egy romos pincéjében évtizedek óta betiltott HCH rovarirtószer maradt szétfoszlott zsákokban. A Greenpeace az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkárságához, valamint az Egyezmény Uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához fordult, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást a kormányra a nemzetközi egyezmények betartása érdekében.

 

Nagy koncentrációban található meg a veszélyes rákkeltő anyag több magyar vidéken is

A légköri radon a dohányosoknál 25-szörös kockázatot jelent.