A Miskolci Törvényszék olyan mértékű szabálytalanságot állapított meg a lőrinci veszélyeshulladék-lerakót üzemeltető cégnél, hogy visszavonta az engedélyét és környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelezte a Reg Kft.-t.

Az egykori Mátravidéki Hőerőmű pernyehányójában működő lerakóból több alkalommal is veszélyes anyagok szivárogtak a környezetbe, a közeli Hatvan lakói pedig már évek óta panaszkodnak a tároló felől érkező bűzre.

A Hatvani Hírlap beszámolója szerint a Heves Megyei Kormányhivatal ennek hatására korlátozta környezetveszélyeztetés miatt a lerakó működését, valamint környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás lefolytatására is kötelezte a céget, amely azonban bírósághoz fordult.

A Miskolci Törvényszék most azt is megállapította, hogy a Nógrád Megyei kormányhivatal nem járt el kellő alapossággal, amikor 2021-ben új, 10 évre szóló egységes környezethasználati engedélyt adott a gazdasági társaságnak.

A bíróság szerint aggályos a tározómedencék vízzárósága, ami nem felel meg az elérhető legjobb technológiai követelményeknek, illetve továbbra sincs a lerakónak aktuális, elfogadott és betartott rekultivációs terve, ami szükséges volna a környezetbiztonsághoz és a tájrehabilitációhoz.