A vádirat szerint egy 46 éves férfi 2016 januárjától egy szervezett, többszintű céghálózatot működtetett, ami olyan gazdasági társaságokból épült fel, melyek nem végeztek valós tevékenységet. A cél az adó jogellenes elkerülése volt.

Erre irányulóan nyújtott szolgáltatásokat a bűnszervezet, jellemzően vagyonvédelmi tevékenységet megrendelők részére. Ezek a cégek a munkavállalók foglalkoztatása után keletkező közterhek megfizetését akarták elkerülni, ezért kötöttek színlelt szerződéseket a bűnszervezethez.

További céljuk volt az is, hogy a színlelt szerződések alapján kiállított fiktív számlák áfa tartalmával törvényellenesen csökkentsék az áfa fizetési kötelezettségüket.

A gazdasági kapcsolat látszatát úgy tartották fent, hogy bár a szerződések szerinti összeget a céghálóban átutalták, de a munkavállalóknak járó munkabér és a bűnszervezetet megillető jutalék 10-15 százalékos levonása után felvették a fennmaradó összeget és készpénzben visszajuttatták azt a társaság képviselőinek, akik eredetileg utaltak. Így végül a jutalék a bűnszervezetet működtető férfihez került vissza.

bűnszervezet eredetileg sem szándékozott a kiállított számlák után utáni áfa-fizetési kötelezettséget teljesíteni, továbbá a munkáltatói adókat és járulékokat fizetni – arra lehetőségük sem volt. A haszonhúzó cégek által rendszeresen elutalt és a cégláncolaton átfuttatott összegeken túl a bűnszervezethez tartozó cégek nem rendelkeztek vagyonnal.

Hogy elkerüljék a lebukást, a cégek nevében az elkövetők valótlan bevallásokat nyújtottak be, és fiktív strómanokat alkalmaztak.

Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 42 személlyel szemben emelt vádat. Velük szemben végrehajtandó szabadságvesztést és vagyonelkobzást indítványozott, kiemelten a zár alá vett ingatlanokra, a lefoglalt járművekre és bankszámlapénzre.

Nagy fogás a reptéren, a NAV lecsapott

Mintegy négyezer tégely, csaknem nyolcmillió forintot érő svéd nikotinos párnácskát foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülőtéri Igazgatóságának munkatársai. A NAV azt közölte, hogy a küldemények birtoklása és kereskedelme jövedéki engedélyhez kötött.