Az ügyészség azért emelt vádat a momentumos két politikus ellen, mert a 2018. decemberi, túlóratörvény elleni demonstráció során füstgránátot dobtak el. Az elsőfokú ítélet 2023 májusában született meg, ebben mindkettejüket felmentették a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól.

A vád szerint az I. rendű terhelt Szarvas Koppány Bendegúz a rendezvény alatt a Parlamentet biztosító rendőrök elé egy füstgránátot dobott. Másnap egy újabb Kossuth téri demonstráción a II. rendű vádlott Fekete-Győr András társaságában újfent megtette ezt – írja az Index.

Az ügyészség képviselője a hétfői tárgyaláson azt kérte, hogy a törvényszék mondja ki bűnősnek Fekete-Győr Andrást és Szarvas Koppány Bendegúzt is, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, és ítélje őket felfüggesztett szabadságvesztésre.

Szarvas Koppány Bendegúz az utolsó szó jogán azt mondta, hogy nem ártott senkinek és ez nem is állt a szándékában. Fekete-Győr András, csatlakozva az elmondottakhoz hozzátette, hogy csupán a véleménynyilvánítás szabadságával élt, amikor a tüntetésen részt vett.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon megváltoztatta az elsőfokú ítéletet és bűnösnek mondta ki mindkét politikust.

A Momentum korábbi elnöke egy év börtönbüntetést kapott, amelyet a tanács két év próbaidőre felfüggesztett.

Szarvas Koppány Bendegúz esetében csak a jogi minősítésen változtatott a törvényszék, változatlanul hagyva a felfüggesztett szabadságvesztés ítéletét.

Az ítélet nem jogerős, a döntés meghozatalához az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, ahogy Szarvas Koppány Bendegúz is. Fekete-Győr András viszont fellebbezett.

Letelt a szülési szabadság: új elnököt kapott a Momentum

Megtartotta tisztújító küldöttgyűlését a Momentum Budapesten. Gelencsér Ferenc tavaly év végén azért távozott a pártelnöki pozícióból, hogy átadja helyét annak, aki készen áll a feladatra.