Az új pályázatban tisztán elektromos meghajtású személyautó, kishaszongépjármű és kisbusz beszerzésére igényelhetnek támogatást a Magyarországon székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások a gépjárműkölcsönzéssel és gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások kivételével.

A támogatás járművenként igényelhető maximális összege, valamint az elszámolható költség maximális összege a jármű akkumulátorkapacitásától függ, a legkisebb támogatás a 41 kWh-nál kisebb akkuval szerelt járművekre igényelhető, 2,8 millió forint. Ennél az akkumulátorméretnél az egy gépjárműre eső maximális nettó elszámolható költség 11,5 millió forint.

támogatás keretösszege egyébként nem egyértelmű, ugyanis az augusztusban megjelent Magyar Közlönyben 30 milliárd, a novemberi 30-i közlönyben 40 milliárd, a ma megjelent felhívásban pedig ismét 30 milliárd forint szerepel – írja a Villanyautósok

A járművek száma a cég méretétől függ

Az egy pályázó által támogatással maximálisan megvásárolható járművek száma a vállalkozás alkalmazottainak számától függ, 10 főnél kisebb létszámmal működő cégek egy autóra, 10 és 49 fő között 5 db, 50-249 fő között 10 db, a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások pedig akár 16 db jármű vásárlására is pályázhatnak.

Csak azok a gazdasági társaságok támogathatóak, amelyeket legkésőbb 2021. végéig alapítottak, és a támogatást igénylőnek a kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti évre vonatkozó éves beszámoló szerinti nettó árbevételének meg kell haladnia a projekt elszámolható költségét.

Egyéni vállalkozók akkor pályázhatnak, ha az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre kerül a Taxis személyszállítás tevékenység, vagy akinek a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma legalább 2 fő volt.

Egy pályázó minimum 2,8 millió, maximum 64 millió forintot igényelhet, így a támogatható projektek maximális száma 9 375 db.

pályázatok legkorábban 2024 február 1-től nyújthatók be, a végső határidő pedig 2025. március 31., míg a projekt fizikai befejezésére 2026. április 30-ig van lehetőség. A támogatási összeget a pályázónak kell megelőlegeznie, a támogatott projektek vonatkozásában 2023. november 1-től 2026. április 30-ig felmerült kiadások számolhatóak el.

A keretösszeg megoszlik a régiók között

A 30 milliárd forintos keretösszeget a tervezet szerint régiók szerint is megosztanák, 10,8 milliárd forintra a budapesti régióban, a fennmaradó 19,2 milliárd forintra pedig a kevésbé fejlett régiókban pályázhatnak a vállalkozások.

A pályázattal megvásárolt elektromos járműveket a projekt befejezését követő 3 éven belül (de legkésőbb 2027. december 31-ig) nem lehet majd eladni, vagy a forgalomból kivonni, és a fenntartási időszak végéig CASCO biztosítást kell kötni a támogatással beszerzett autókra.