A megalapozott gyanú szerint a 29 éves férfi 2023 júniusában három zálogházból lopott, valamint megpróbált betörni egy XVII. kerületi családi házba. A tolvaj egy IX. kerületi zálogházba azzal ment be, hogy egy pecsétgyűrűt mutatott az eladónak, azt állítva, hogy hasonlót keres. Miután az eladó közölte vele, hogy nincs ilyen ékszerük, a férfi kiment az üzletből, azonban néhány perccel később a kirakat üvegét egy kővel betörte, és onnan ellopott egy nyakláncot és egy nyakéket.

A másik két esetben a gyanúsított ékszert próbált fel, és azokat így lopta el. Egy VIII. kerületi zálogházban egy felpróbált gyűrűt nem adott vissza és elmenekült. A harmadik helyszínen, ismét egy ferencvárosi zálogosnál egy medálos arany nyakláncot próbált fel, ezután kihasználva, hogy az eladó elfordult, hogy tükröt adjon neki, a nyitott ajtón keresztül elfutott a nyaklánccal együtt. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség üzletszerűen elkövetett lopások bűntette és lopás kísérletének megalapozott gyanúja miatt a férfi letartóztatását indítványozta.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított többszörösen büntetett előélete miatt a legsúlyosabb kényszerintézkedés indokolt.

A bíróság az indítvány alapján elrendelte a letartóztatást, mivel a férfi – anyagi haszonszerzés érdekében – a törvényekkel hosszabb ideje tudatosan szembe helyezkedik, így alappal lehet tartani bűnismétlésétől.

A felvételen az látható, hogy a tolvaj bemegy az egyik zálogházba, majd felpróbál egy arany nyakláncot medállal, és – miközben az eladó elfordul, hogy tükröt adjon neki – a nyitott ajtón keresztül elfut a zsákmányával.