Leállt február 16-án a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban a kardiológiai osztályon a súlyos betegek ellátása – írja friss Facebook posztjában Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző.

Úgy fogalmaz, ez elég rossz hír, mert az Uzsoki azon kórházak közé tartozott, ami eddig működőképes volt, de most egy alapszakmai ellátás szűnik meg határozatlan ideig. A kardiológiai osztályon és a kardiológiai őrzőben előre nem látható módon egyidejűleg személyi feltétel hiánya miatt nem tudják biztosítani a koronária intervenciót, valamint a súlyos állapotú, monitorizálást igénylő betegek kardiológiai őrzőben történő ellátását.

Ez azt jelenti, hogy a kardiológiai osztályon gyakorlatilag a súlyos betegek tekintetében leáll a betegellátás, nem lesz infarktus ellátás, de egyéb komolyabb ellátás sem. 

A betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjában, a Betegápoló Irgalmas Rendi Kórházban, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben, és a Honvédkórházban látják majd el.

A Uzsoki Utcai Kórház orvosigazgatója a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK) küldött levelében indoklásként azt írta, a kardiológiai osztályon és a kardiológiai őrzőben nem tudják biztosítani a koronária intervenciót humánerőforrás gondok miatt, ezért ezeket a szolgáltatásokat lemondják.

Éppen a napokban ismerte el Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádióban, hogy keresik a megoldást a nővérgondokra – erről itt írtunk bővebben. Azt mondta, hogy  Budapesten a legmagasabb a nővérhiány, ennek az oka pedig az, hogy az albérletárak sokkal magasabbak Budapesten, mint bárhol máshol. Orosházáról nem fog senki följönni, hogy 200 ezerrel többet fizessen ki albérletre. Ez a helyzet, ezzel kell kezdenünk valamit és fogunk is – mondta Takács Péter. Nővérszállás mellett egy albérlet-támogatási program is szóba jöhet.

 

 

Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója, már decemberben azt mondta lapunknak, amikor a bérnővérek kivezetéséről beszélt, az elkövetkezendő hetekben nem lép be annyi munkavállaló az intézményekbe, hogy minden osztály biztonságosan üzemeltethető legyen. Azon dolgoznak, hogy minél több dolgozót tudjanak az egészségügyi szolgálati jogviszonyban (eszjtv) foglalkoztatni, hiszen a kórházak működése, valamint a betegek biztonsága szempontjából is ez a jó irány.