Múlt hét csütörtökön írt arról a Magyar Nemzet, hogy meg nem nevezett forrásaik szerint megegyezett a közös budapesti és európai parlamenti listáról a DK, az MSZP és a Párbeszéd. A lap forrásai szerint a megegyezés a 2026-os országgyűlési választásokra is érvényes, Dobrev Klára közös miniszterelnök-jelöltségével.

Még aznap megérkezett azonban a cáfolat mindhárom ellenzéki párttól kijelentve, hogy nem született ilyen megállapodás.

Ma délelőtt mégis arról tett bejelentést a Magyar Köztársaság kövénél Karácsony Gergely főpolgármester, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, hogy a három párt stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött.

Az Index beszámolója szerint a megállapodás része a közös EP- és önkormányzati lista, közös jelöltek, valamint a 2026-os országgyűlési választáson történő együttműködés közös miniszterelnök-jelölttel.

A közös EP-lista első helyén Dobrev Klára fog szerepelni, emellett a második, harmadik, negyedik és hatodik helyre is a DK tesz javaslatot, az MSZP-nek az ötödik, a Párbeszédnek pedig a hetedik hely jut.

Dobrev Klára a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy gazdasági, társadalmi, szociális válságban van az ország, a megoldást egy erős, baloldali, szociáldemokrata és zöld politikában látják.

Karácsony Gergely azt közölte, hogy a három párt tiszteletben tartja a Momentum döntését, a budapesti közös listát ez a három párt fogja adni az ő vezetésével.

Kunhalmi Ágnes szerint nincs alternatívája az együttműködésnek, véleménye szerint most nyílt meg a lehetőség arra, hogy Orbánt visszaszorítsák és 2026-ban megverjék.

 

Kihirdette az államfő a választások időpontját

Azt már régóta tudni lehetett, hogy idén először egy napon tartják az EP-, valamint az önkormányzati választásokat.