Sulyok Tamás köztársasági elnök a mai napon, „alaptörvényi kötelességének eleget téve” kitűzte az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását – írja közleményében a Sándor-palota.

Az egy időben tartott választásokat 2024. június 9-én tartják.

Az időpont nem meglepő, mivel az uniós szabályoknak megfelelően már korábban eldőlt, hogy az EP-választásokat idén június 6. és 9. között kell a tagállamoknak megtartania, és mivel a magyar jogszabályok szerint a választások napjának mindig vasárnapi napra kell esnie, így kizárásos alapon a június 9. jöhetett szóba.

A kormány korábban az Alaptörvény 11. módosításával kapcsolta össze az EP- és az önkormányzati választások időpontját, de csak az év elején dőlt el, hogy Budapesten listás lesz a közgyűlési választás.

Hazánkkal kritikus, megszorításellenes jelölt lesz von der Leyen kihívója

Megválasztották, Nicolas Schmit fogja vezetni az európai szocialisták listáját az EP-választáson. A luxemburgi politikus jelenleg a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztosi pozíciót tölti be. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább >>>