parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitájával kezdődik.

Az előterjesztés indoklása szerint 2024 végétől Magyarországon az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás is mobilra költözik, ennek érdekében mobilalkalmazást hoznak létre, amely minden magyar állampolgár számára elérhető lesz. Az állampolgárok ennek az alkalmazásnak a segítségével igazolhatják majd a személyazonosságukat és egy gombnyomással rendezhetik fizetnivalóikat az állam felé.

Együttes általános vita lesz a nemzeti adatvagyon hasznosításának rendszeréről és az egyes szolgáltatásokról, továbbá az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló törvényjavaslatokról. Az adatvagyonnal kapcsolatos javaslat elsődleges célja, hogy biztosítsa az uniós adatkormányzási rendelet magyarországi alkalmazhatóságát. A jelenlegi széttagolt szabályozás helyett egységes keretben szabályozza az adatok további felhasználásának elősegítése érdekében a nemzeti adatvagyon meglévő újrahasznosítási szabályait.

Uniós jogharmonizáció a célja az internetes közvetítő szolgáltatásokról szóló előterjesztésnek. A vonatkozó uniós rendelet megalkotását az Európai Bizottság azzal a céllal kezdeményezte, hogy a jogszabály biztosítsa a belső piacon az innovatív digitális szolgáltatásnyújtás lehető legjobb feltételeit, hozzájáruljon az online biztonsághoz és az alapvető jogok védelméhez, valamint megbízható és tartós irányítási struktúrát hozzon létre a közvetítő szolgáltatók hatékony felügyeletére.

Az egyes agrártárgyú törvények módosításását kezdeményező javaslat több mint két tucat jogszabályon változtatna, célja egyebek mellett a jogalkalmazók részéről felmerült, illetve az elmúlt időszak tapasztalatai alapján szükségessé vált szakmai módosítások átvezetése.

Így szabná át hazánkat az Orbán-kormány január elsejével

Az ígéreteknek és a várakozásoknak megfelelően a kormányzat a kukába dobja az eddigi területfejlesztési törvényt, és újragondolja a támogatásokat. Sok múlik még a kormányrendeleteken, ám az biztos, hogy új térségi meghatározások vezetnek be, illetve a területfejlesztési feladatok ellátásába a Navracsics Tibor felügyelete alá tartozó gazdasági társaságok is be fognak kapcsolódni. Bővebben >>>