Összesen 142 CT és 103 MR van most hazánkban, a területi eloszlásuk azonban meglehetősen egyenlőtlen: a gépek fele-harmada Budapesten található. Csongrád-Csanádban 8 CT van, Tolnában viszont csak 1. Az MR-készülékek terén Komárom-Esztergomban 1 darab, Nógrádban pedig mindkettőből 2-2 diagnosztikai eszköz áll a betegek rendelkezésére - írja az Átlátszó.

A CT-k 86 százalékán végeznek közfinanszírozott vizsgálatokat is, az MR-készülékek esetében ez az arány azonban csak 55 százalék. A lakosságszámmal összevetve az látszik, hogy mind a 19 megyében legalább 95 ezer ember jut egy közfinanszírozott MR-készülékre, és minimum 42 ezer fő egy TB-támogatott CT-re. 

A radiologiai.hu adatai szerint 142 CT-ből 53 darab (37 százalék), a 103 MR-ből pedig 46 darab (44 százalék) Budapesten található, míg egész Tolnában  csak 1 CT és 2 MR, Komárom-Esztergom vármegyében pedig 2 CT és 1 MR van - hívja fel a területi egyenlőtlenségekre a figyelmet a szakportál.

„Ez így működik, akinek pénze van, annak mindene van. Van laborvizsgálata 10 percen belül, ultrahang-vizsgálata, és így tovább. Aki nem tud pénzt adni, az vagy túléli, vagy nem.” – mondta a lapnak az 50 éves Andrea, amikor a CT-vizsgálatával kapcsolatos tapasztalatairól beszélt.

Egy nyáron elfogadott törvény szerint 2024 novemberétől csak állami tulajdonú készülékeken lehet majd CT- és MR-vizsgálatokat végezni az egészségbiztosítás terhére. Ez most még nincs így: az elégtelen kórházi kapacitás miatt nagy arányban vesznek részt a TB-alapú ellátásban magántulajdonú cégek is a saját gépeikkel. Ezeket a szerződéseket a kórházaknak és szakrendelőknek fel kell majd mondaniuk a magáncégekkel.

Magyar Orvosi Kamara attól tart, hogy a magáncégek kiebrudalása (ami nem csak a vizsgálatok elvégzésére, hanem a leletek értékelésére is vonatkozik) miatt még nagyobb lesz a szakemberhiány, tovább fognak nőni az egyébként is hosszú várólisták, az intézkedés ezáltal „rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba.

Rosszul állunk a géppark tekintetében

Az adatok szerint CT-és MR-készülékek tekintetében Budapest van a legjobb a helyzetbe: a fővárosban egy közfinanszírozott MR-készülékre 69 ezer ember jut, egy közfinanszírozott CT-re pedig 39 ezer fő.

A helyzet Pest vármegye a legrosszabb, ahol 332 ezer ember jut egy CT-re, és a mindössze egy darab TB-támogatott MR-készüléknek kell kiszolgálnia a megye teljes lakosságát, ami 1,3 millió fő.

Sereghajtók vagyunk az unióban is. A három évvel ezelőtti adatok szerint ugyanis az uniós átlag az egymillió főre jutó MR-készülékek esetében 16,5 volt, a CT-knél pedig 25 darab. Ezzel szemben Magyarországon csupán 4,9 MR és 9,6 CT jutott egymillió lakosra.