Szabó Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem megbízott rektora az Index-nek beszélt arról, hogy az idén nyáron látott napvilágot a hír, miszerint Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtan Intézetének docense év elején három etikai vizsgálatot kezdeményezett három egyetemi vezetővel szemben, mert az egyik hallgatója nem teljesítette a félév során előírt követelményeket az egyik tantárgyból, ennek ellenére – „szabálytalan körülmények között” – a többiektől elkülönítve, egy külön vizsgasorral mégis levizsgázhatott.

Nem egy, hanem két hallgató ügyéről beszélhetünk

– jelentette ki a rektor, aki szerint a kezdeményezett etikai vizsgálatok azt a kérdést vizsgálták meg, hogy egy hallgatót – mind az évközi feladatai elbírálásában, mind pedig a vizsgáztatásában – ért-e olyan megkülönböztetés, amellyel őt jogtalan előnyhöz juttatták, és ha igen, ez azért történt-e, mert befolyásos szülők gyermeke. 

Hízik a Corvinus-vizsgabotrány: a vizsgálatot kezdeményező tanárt rúgták ki

Elbocsátotta a Corvinus egyetem Ádám Zoltánt, aki az év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett abban az ügyben, amikor egy befolyásos családból származó hallgatója úgy mehetett vizsgára, hogy előtte nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. Bővebben >>>

Egyik olvasata, amit Ádám Zoltán is sugallt, hogy egy „jelentős Mol-részesedéssel rendelkező” család gyermekével kivételeztek. Miután a Mol egy nagyvállalat, nem egy hallgatónak a rokonai, a szülei dolgoznak ennél a cégnél – mutatott rá a rektor. 

A Corvinus vezetője azt is közölte: megindult az egyetemen a találgatás, hogy a hallgató kinek a gyermeke lehet, és elkezdték zaklatni, verbálisan abuzálni azokat a hallgatókat, akikről tudták, hogy a családjuk valamilyen formában kötődik a nagyvállalathoz.

Hozzátette, volt olyan hallgató, aki az egyetem segítségét és védelmét kérte.

Nagyon súlyos lelki sérüléseket szereztek az abuzált hallgatók. Azt gondolom, ha ez az ügy így vagy úgy lezárul, ezek a lelki sebek csak nagyon sokára fognak begyógyulni.

Szabó Lajos szerint Ádám Zoltánnak nagy felelőssége van emiatt, mert úgy szivárogtatott ki félinformációkat, hogy nem gondolt azok hatásaira.

Szabó Lajos
Szabó Lajos
Kép: Index / Szollár Zsófi

Természetesen Ádám Zoltánnak joga van munkajogi pert indítani vagy munkajogi segítséget kérni ebben az ügyben – mondta a következő lépésről a rektor, aki azt is kijelentette: „mi jogkövetők vagyunk, de meg vagyunk győződve arról, hogy arányos és jogszerű döntést hoztunk, állunk minden jogi procedúra elé."

Arra a kérdésre, hogy az Ádám Zoltán melletti szolidaritás elfajulhat addig, hogy több oktató is otthagyja az egyetemet, a rektor úgy válaszolt, szerinte a kollégák büszkék arra, hogy a Corvinus Egyetemen dolgoznak, minden támogatást, illetve segítséget megkapnak ahhoz, hogy fejlődjenek, kutassanak és még magasabb szinten oktassanak, továbbá volt egy nagy bérfelzárkóztatási programunk is.

Nem hiszem, hogy ma Magyarországon valaki sokkal kedvezőbb lehetőséget tudna kapni, mint a Corvinuson.

Lehet olyan, aki érzelmi alapon azt gondolja, hogy feláll. De remélem, hogy a kollégák belátják, ez az ügy túlnőtt azokon a kereteken, amelyeken belül kezelni kellett volna. Már túlságosan elbulvárosodott és politikai szintet ütött meg. Akit ez befolyásol, azt nagyon sajnálom, mert azt gondolom, hogy az egyetemen rend van és az egyetemnek nyugalomra van szüksége – tette hozzá Szabó Lajos.

Több pontot adnak egy MCC-s bizonyítványért, mint egy nyelvvizsgáért

Jövőre több egyetem is elfogadja majd az MCC-papírokat, és amíg egy nyelvvizsgáért a 100 pontból 35-50 pont szerezhető az MCC-papír 70 pontot ér. Bővebben >>>