Az Európai Unió LIFE pályázatának Biológiai sokféleség kategóriájában elnyert 1,4 milliárd forintot Budapest elsősorban három természetvédelmi célra szánja: az óbudai Mocsáros, a Tétényi-fennsík rehabilitációjára, illetve az Őrmezei rétek védetté nyilvánítására, élőhelyjavítási munkákra, többek között a szemét eltakarítására, invazív növények visszaszorítására, a vízmegtartás javítására, valamint legeltető természetkezelés meghonosítására.

A Femina cikke szerint a Tétényi-fennsík méltatlanul kevéssé ismert kirándulóhelye Budapestnek, amely összesen mintegy 300 hektáron terül el a Kamaraerdő közvetlen szomszédságában, ebből 130 hektárnyi áll a főváros védelme alatt.

A fennsík tanösvénye a Memento Park mögötti parkolóból indul, ám elég néhány lépést tenni az első információs tábla után, máris egy másik világba csöppenhetünk. Nagyjából 400 növényfaj található meg itt, ebből körülbelül 45 védett vagy fokozottan védett.

A tanösvényt 2005-ben jelölték ki a kirándulók számára a fennsík védett, XXII. kerülethez tartozó oldalán, 2011-ben pedig a védett területek száma tovább nőtt.

Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész a Telexnek arról beszélt, hogy az őshonos fajok életterének regenerálódásához az idegenhonos, invazív fa- és cserjefajok visszaszorítására is szükség van. Ezt különböző drasztikus megoldások, célzott irtás, cserje-visszaszorítás mellett a legeltetés visszahozásával is megpróbálhatják a jövőben visszaszorítani, így 

a főváros tervei szerint a Tétényi-fennsíkon is előfordulhat majd a jövőben, hogy legelő birkákkal találják szembe magukat a túrázók.

600 kiló kannabiszt legelt le egy birkanyáj, mosolyogtak is rendesen

A görögországi Thesszáliában található Almyros város közelében egy orvosi marihuánát termesztő üvegház hirtelen vendéglővé vált. De nem embereknek. Egy birkanyáj kereste fel és, ha már ott voltak, több mint 600 kiló kannabiszt faltak fel.