Karácsony Gergely korábban arról fakadt ki a közösségi oldalán, hogy a jövőben nem szabhatna ki az önkormányzat úthasználati díjat, hogy a teherforgalmat távol tartsa. A kormányhivatal szerint azonban ezt eddig sem tehette meg.

A főpolgármester szerint az útdíj eltörlésével visszatérnének a teherautók Budapest városába, ezért olyan javaslatot terjesztett a közgyűlés elé, hogy legalább a bíróságra küldjék el a kormányhivatalt.

A Közgyűlés elutasította a felhívást

Fővárosi Közgyűlés elutasította a kormányhivatal arra vonatkozó felhívását, hogy töröljék el a teherforgalmi behajtási díjat. A Karácsony Gergely főpolgármester által előterjesztett javaslatot 17 igennel, 9 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A kormányhivataltól érkezett törvényességi észrevétel vitatja, hogy a főváros a 2011-ben – azaz 12 évvel ezelőtt hozott – rendelete alapján jogosan kér-e úthasználati díjat a teherautóktól. A rendelet célja, hogy ezzel tartsák távol az átmenő teherforgalmat a belvárosi utaktól, csökkentve ezzel az itt élőkre és dolgozókra miért környezeti és zajterhelést.

Miközben az M0-ás fizetőssé vált, a rendelet eltörlésével a Budapesten való áthajtás ingyenessé válna a teherforgalom számára.

A közgyűlés élt felterjesztési jogával, és ennek fényében kimondta, hogy nem ért egyet a kormányhivatal törvényességi észrevételével, és ha kell, elmegy az üggyel a bíróságig is, hogy a kúria hirdessen ítéletet ebben a joghézagban

– írja a közgyűlés összefoglalója a szerdai ülésről.

A 24.hu megírta, hogy a kormányhivatal felhívása szerint a közúti közlekedésről szóló törvényben nincs felhatalmazás, ami lehetőséget adna a helyi önkormányzatoknak arra, hogy

  • a kezelésükben lévő közutak közlekedési célú használatáért rendeleteikben úthasználati díjfizetési kötelezettséget állapítsanak meg;
  • illetve a közút fenntartása és üzemeltetése körében kiadható úthasználati engedély kiadását költségtérítéstől, díjfizetéstől tegyék függővé.
Ezt a kormányhivatal szerint a bírói gyakorlat is alátámasztja.