Mint megírtuk, február 1-től jelentősen megemelték az útdíjak árszabását. A fuvarozói érdekképviseletek kérésére a buszoknak csak április 1-jétől kell használatarányosan fizetniük az útdíjat, azonban a díjkategóriák átszabása már most komoly változásokat idézett elő a fuvarozási piac áraiban. 

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary) elnöke szerint az megnövekedett útdíjköltségek miatt csaknem 40 százalékkal kell többet fizetni a buszos kirándulásokért – írja az Index.

A megnövekedett díjszabás miatt közel 30-60 százalék költségmozgás tapasztalható. Dittel elmondta, hogy a fuvarozásban eddig az üzemanyag volt a legdrágább, viszont a megemelt költségek miatt az útdíj jelenti a fő kiadási tételt. 

A magasabb útdíj, az üzemanyagok jövedéki adójának emelése mellett az EU környezetvédelmi szigorításai is pluszköltségeket jelentenek a fuvarozóknak.

Márciusban megtartotta az első ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, ami Dittel reményei szerint meghallgatja a fuvarozók nehézségeit. Az NiT Hungary szeretné elérni, hogy a buszos kirándulások adóját 27-ről 5 százalékra mérsékelje a kormány.