A magyar gazdaság visszatérő témája a legnagyobb hozzáadott értékkel dolgozó fiatal munkavállalók, a diplomások külföldre költözésének a problémája. Egy tavaly év végi tanulmány szerint a 19 és 29 év közti korosztály harmada elhagyná az országot: elsősorban a nyelveket beszélő, magasan kvalifikált munkaerő.  

A fiatalok harmada elhagyná az országot

Egy friss kutatás szerint a magyar 19 és 29 év közti korosztály majdnem fele jelezte vissza azt, hogy nem szereti a munkáját. Ez főleg a budapesti fiatalokra jellemző.Ha kíváncsi a részletekre

Az Eurostudent friss felmérése szerint a nappali tagozatos magyar egyetemisták több mint a fele fontolgatja a külföldi munkavállalást– írja az Eduline.

Legmagasabb arányban a művészeti képzésre járó hallgatók (64 százalék) terveznek az országhatárain kívüli állások megpályázásában, de a természettudományos és informatikai területen tanulók esetében is 50 százalék fölötti ez az arány. A pedagógusi és hitéleti képzésekben résztvevőknek viszont kevesebb, mint a negyede gondolkodik a külhoni munkavállalásban.

A megkérdezettek 21,1 százaléka vállalna tartósan külföldön állást, 25,1 százalékuk átmenetileg költözne ki és csak 18 százalék volt biztos benne, hogy itthon marad.

Az Eurostudent felméréséből kiderül, hogy elsősorban a pedagógus, orvosi-, egészségtudományi és informatikai képzésen tanulók érzik úgy, hogy érvényesülni tudnak a hazai munkaerőpiacon. Ezentúl az állam-, gazdaság- és műszaki tudományos képzéseken tanulók többsége is kedvezőnek látja a magyarországi elhelyezkedési lehetőségeket. 

Egyedül a természettudományos és művészeti képzésekre járó hallgatók látják a hazainál jobbnak a külföldi munkavállalási esélyeket. Azonban a Diplomás Pályakövetési Rendszer 2023-as adatai alapján elsősorban a gazdasági diplomával rendelkező fiatalok tudtak az országhatárain kívül munkát vállalni.

Ezekkel a diplomákkal legkönnyebb külföldön munkát találni

Átlagosan minden tizedik 2014/2015-ben végzett gazdasági diplomás dolgozott már legalább egy hónapot külföldön az egyetem elvégzése után a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb adatai szerint.Ha érdeklik a részletek