A fiatal magyar munkavállalók jelentős része, 30 százaléka a koronavírus-járvány második felétől kezdve ismét azt fontolgatja, hogy külföldön vállalna munkát. Majdnem olyan sokan indulnának útnak, mint tíz évvel ezelőtt – derül ki a K&H ifjúsági index friss felméréséből, amely a 19-29 évesek tanuláshoz és munkához fűződő viszonyát vizsgálta.

A kutatás azt is megállapította, hogy a fiatalok nyelvtudása határozottan javult az elmúlt három évben. A nyelvtudás szempontjából 2021 elejétől látható javulás, azóta már stabilan 70 százalék feletti azok aránya, akik beszélnek valamilyen idegen nyelven.

  • 77 százalékuk azt állította, hogy beszél valamilyen idegen nyelven;
  • a 19 és 25 éves közöttiek 84 százaléka véli úgy, hogy tud valamilyen idegen nyelven beszélni;
  • a 26-29 évesnek csak 65 százaléka ilyen magabiztos;
  • Budapesten bőven 80 százalék feletti arány adódott;
  • míg a kisvárosok esetén 67 százalékos az arányuk.

Pesszimisták a fiatalok

A felmérésből az is kiderült, hogy hosszabb távon javult a fiatalok helyzete a munkavállalást területén. Ugyanakkor rövid távon kedvezőtlen jelekre utalnak a legfrissebb kutatás eredményei.

A dolgozó huszonévesek az elmúlt évtized első felében viszonylag pesszimisták voltak azzal kapcsolatban, hogy mennyire könnyen találnának munkát, ha elvesztenék az állásukat, míg az elmúlt öt évben a 2020-as évet kivéve optimistábbá váltak.

Akkoriban 20 százalék alatt alakult azok aránya, akik úgy látták, hogy nagyon vagy inkább könnyen találnának munkát, az elmúlt években viszont ez az arány elérte vagy meghaladta a 25 százalékot.

Igaz, a harmadik negyedévben a dolgozó fiatalok bő 7 százaléka vélte úgy, hogy könnyen találna új állást és 18 százalékuk úgy, hogy inkább könnyen, mint nehezen – vagyis ismét csupán 25 százalékuk nyilatkozott optimistán. A mostani felmérés szerint az érintettek több mint egyharmada, 34 százaléka látta átlagosnak a lehetőségeit, pesszimista választ adott a válaszadók közel 41 százaléka.

Nem látják a fiatalok az előléptetés lehetőségét

A kutatás szerint a munkahelyi elégedettséget jelző mutató 2012 óta jellemzően a 45 és 50 százalékos sávban marad. Ennyi dolgozó fiatal mondta azt, hogy inkább szeretik a munkájukat, mint nem. Ez az arány 2023 harmadik negyedévében 45 százalék volt. Budapesten a megkérdezettek 58 százaléka vélekedik így, ami kiugróan magas érték.

A kutatás szerint viszont a dolgozó fiatalok körében kisebbségben vannak, akik látnak lehetőséget az előrelépésre: csak 29 százalékuk lát erre opciót, holott 2021 eleje óta ez az arány határozottan 30 százalék felett alakult.

Dagadnak az önbizalomtól, a munkavállalók közel 30 százaléka dobbant az előléptetés után

Sok munkavállaló vágyik akár hosszú éveken át arra, hogy előléptessék a munkahelyén, azonban egy nemrég megjelent kutatás szerint közel 30 százalékuk rövid időn belül távozik, miután megkapta a munkáltató elismerését, a jobb fizetést, céges kocsit, saját irodát, vagy egyéb, munkakörhöz kötött juttatásokat. Bővebben --->