Balaton átlagos vízállása vasárnap reggelre emelkedett 105 centiméterre - írja az Infostart. A következő fél év időjárási előrejelzéseit figyelembe véve fel kell készülni arra, hogy nagy valószínűséggel jövő év elején szinten tartó vízeresztésre kerülhet sor – mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balatoni Szövetség közgyűlésén a napokban.

A Balaton téli üzemi vízszint-maximuma 110 centiméter, amit könnyen elérhet.

Azért kell ennél a szintnél engedni a tóból, mert egy esetleges jegesedés megrongálhatja a parti védműveket és még a lakóházakat is fenyegetheti.

Egy hajszálon múlt, hogy ne legyen Balatonunk

Az irodalom, a csatornaépítés és a vasútmérnökök kemény munkája is hozzájárult a Balaton mai arculatának a kialakulásához. A tó körül élő lakosság kezdetben a lecsapolást támogatta, a reformkor azonban mindent megváltoztatott. Bővebben >>>

Júniusban már engedtek a Balatonból, akkor 121 centisre duzzadt a tó, nyáron ennyi a megengedett mérce.

Leengedik a Balaton vizét, félő, hogy elönti a déli partot

A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, ezért egyes déli parti települések védelme érdekében hétfőn reggel 8 órakor megkezdődött a vízeresztés – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság június 13-án, erről itt írtunk részletesen.

Erre válaszul június 16-án a Balatoni Szövetség levélben fordult az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF), azt kérve, hogy a Balaton vízszintjének csökkentését halasszák őszre. A levélben hivatkoznak arra: a zsilipek megnyitását az OVF azzal indokolta, hogy a magas vízszint veszélyeztet egyes balatoni településeket, azonban a tóparti települések eddig nem jeleztek semmilyen a magas vízállásból fakadó kárt, vagy veszélyhelyzetet.

Nincs semmilyen veszélyhelyzet a Balatonnál, nem tartják indokoltnak a vízeresztést, mert a nyári párolgási veszteségek miatt a tó vízszintje így is napról napra csökkenni fog, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyár közepén már jelentkeznek az alacsony vízállás miatti gondok – írtuk meg az Economx oldalán.