Balatoni Hajózási Zrt. vásárolta meg a Jókai névre hallgató csavargőzös flotta egyetlen példányát, amelyet a nosztalgiaflotta részeként kívánnak üzemeltetni – írja a Világgazdaság.

Sajátos közbeszerzés történt az eljárás kapcsán, hiszen a hajózási társaság felhívására csak egyetlen ajánlattevő jelentkezhetett, a hajót tulajdonló Vanyolai Hajózási Zrt. A cég több mint 180 millió forintot kért és kapott a Jókaiért.

A 32,3 méter hosszú és 5,3 méter széles hajó eseménydús múlttal rendelkezik. 1913-ban építette az Óbudai Hajógyár Siófokon. 1944-ben Vonyarcvashegynél akna robbant mellette, majd 1945-ben a német csapatok elsüllyesztették, de mindkettőt túlélte. 1948-ban állították újra szolgálatba. A hetvenes évek végén selejtezték, majd egy úttörőtábor vette birtokba étkezőként. Végül szinte teljesen tönkrement, partra is futott.

Az új kezdet 1998-ban érkezett meg a hajó számára, amikor Vanyolai Sándor megvásárolta és megkezdte az újjáépítését. 2003 óta sétahajóként üzemel, de rendszeresen otthont ad esküvőknek is.

(Kiffer Anna)