Mihályka Szabina, a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője közölte: a betakarítás amellett, hogy nagy igénybevételt jelent a mezőgazdaságban dolgozók számára, igen tűzveszélyes is. Különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme. A katasztrófavédelem szakemberei az aratási időszak megkezdése előtt idén is segítséget nyújtanak, például helyszíni konzultációkkal – ismertette a Sonline.hu. 

Somogyban az elmúlt időszakban évente több mint száz aratást megelőző ellen­őrzést hajtott végre a tűzvédelmi hatóság. Hiányosság csak néhány esetben fordult elő, jellemzően a szikracsapó vagy a lapát hiányzott az erőgépről, vagy a betakarítási munkálatokat megelőző műszaki ellenőrzéseket nem hajtották végre.

A betakarítási munkák tervezett időpontját tíz nappal előbb írásban a tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni. A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalmaösszehúzási és bálázási munkáiban csak tűzoltó készülékkel és szikracsapóval vagy lapáttal ellátott erő- és munkagép, valamint jármű vehet részt. Kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, és arra is figyelni kell, hogy sehol ne csepegjen az üzemanyag. A munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve a tarlón üzemanyaggal feltölteni.

Az agrárvállalkozások felkészülve mennek neki az aratásnak 

Az aratás előtti tűzvédelmi szemlét napokon belül megtartjuk – mondta Tóth Zoltán, a böhönyei Szabadság Zrt. tulajdonosa. 

Az agrárvállalkozás dolgozói 700 hektárt művelnek meg. A megelőzés érdekében közvetlenül a betakarítás előtt 5000 liter vízzel feltöltenek egy tartálykocsit, és egy 30 méteres tömlő is bevetésre kész. Egy tűz- és munkavédelmi szakember az aratással kapcsolatos felkészítést tart a dolgozóknak. A barcsi Dráva Coop Zrt.-nél 15 millió forintot fordítottak az aratási felkészülésre.