A UNICEF Magyarország 2022-es felmérése szerint a magyar tizenévesek 85 százaléka már legalább egyszer megtapasztalta az iskolai bántalmazást, kétharmadukat rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki, verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten. A bullying leggyakrabban az osztályteremben történik, rendszerint azonban az online térben is folytatódik, személyes üzenetek formájában, vagy a közösségi médiában – írja a Pénzcentrum

A mai gyerekek így olyan információknak, ingereknek vannak kitéve, amikre még nem érettek lelkileg. Ennek következménye pedig, hogy a magyar fiatalok 15 százaléka küzd valamilyen mentális zavarral, főleg szorongásossal és depresszióval, melyek kialakulása sok esetben megelőzhető lenne a probléma kezdetén.

Egy applikáció segítheti a gyerekeket 

Erre kínál megoldást egy új magyar fejlesztésű technológiai innováció, a Healmindset mobilapp, ami egy pszichológiai jóllétet támogató program nehezen megnyíló tiniknek, akik bármilyen probléma felbukkanásakor, anonim módon, pillanatok alatt kaphatnak szakképzett pszichológusoktól érzelmi támogatást és tanácsokat is. Az appal a kamaszok kipróbálhatják, hogy milyen szorongásaikkal, félelmeikkel szakemberhez fordulni.

Egyfajta köztes lépcsőfok ez a pszichológushoz járás és önmagunk elhanyagolása között.

A Healmindset az első olyan applikáció, amely fiataloknak egyszerre nyújt lelki segítséget és kínál személyiségfejlesztési lehetőséget is. Az app része ugyanis egy feladat alapú tudásbázis, mely által a gyermek maga is elindulhat az önfejlesztés útján – hívta fel a figyelmet egy plusz funkcióra Papp Sándor, pszichológus hallgató, aki egy online marketinges társsal, Ábrahám Gergővel, és egy szoftverfejlesztő partnerrel, Kékesi Ádám együtt alapította meg a Healmindsetet 2023 nyarán.

Ötletükkel idén júliusban két díjat nyertek az Ideathon.me versenyén, ősszel pedig két hazai startup-támogató inkubációs programba is bekerültek.

A Healmindset februárra ígéri az app indulását, így már csak néhány hónapot kell várni arra, hogy minden kamasz zsebében ott lehessen a ventilációs megoldás nehéz helyzetekre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.