Idén májustól több mint 600 munkahelyet szüntet meg az Apple, sajtóértesülések szerint az elektromos önvezető autó fejlesztésének a leállítása állhat az elbocsátások hátterében. Március 28-án értesítették a kaliforniai munkaügyi hivatalt, hogy májustól az informatikai vállalat 614 alkalmazottját elbocsátják – írja a BBC.

2024-ben több technológiai óriás – mint az Amazon, a Google, a Microsoft, a Snap és a PayPal –  is leépítéseket jelentett be.  Az elmúlt években az Apple kerülte a tömeges elbocsátásokat, azonban a kaliforniai leépítéssel mintha megtörne ez a trend.

Azonban cég méretéhez képest nem számít radikálisnak a mostani átalakítás, a GlobalData adatai szerint világszerte 161 ezer főt foglalkoztatSteve Jobs által alapított vállalat. 

Önvezető autó helyett AI

Paolo Pescatore, a PP Foresight elemzője szerint nem hatékonyságnöveléséből fakadó kényszer, hanem egy hosszútávú stratégiai belátás, a mesterséges intelligencia irányba történő elmozdulás áll az átalakítások hátterében.

Februárban jelentek meg az első hírek, hogy az Apple felhagy az elektromos önvezető autót fejlesztő projektjével. A költségek emelkedése miatt a Ford és a General Motors szintén parkolópályára tette az önvezető járművek fejlesztését.

Sajtóértesülések szerint a mesterséges intelligenciához kapcsolódó projektekbe helyezik át az Apple 2000 fős, elektromos autókkal foglalkozó csapatának nagy részét.

A kaliforniai munkahelyekről szóló jelentésből kiderül, hogy még januárban 121 dolgozó bocsátották el a vállalat San Diegó-i irodájából. A Bloomberg információi szerint ez a csapat egy mesterséges intelligencia projekten dolgozott és arra kérték őket, hogy a texasi Austinba tegyék át a székhelyüket.

Olyan rosszul áll az Apple, hogy már „kispályás" befektetők is játszanak vele

A kaliforniai tech óriás az elmúlt évtized legrosszabb negyedévén van túl.Ha érdeklik a részletek