Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője szerint kéz a kézben jár a kutyaviadalokkal a kábítószer-kereskedelem, a fegyver, az agresszió és a prostitúció. Az alapítvány már közel tíz éve küzd az állatkínzás és a viadalok felszámolásáért Magyarországon, valamint a szomszédos országokban.

Az aktivista az Index-nek azt nyilatkozta, hogy egyes viadalokon pár ezer vagy akar több millió forint is lehet a tét, de sokszor csak azt akarják bizonyítani a szervezők a véres viadalokon, hogy az ők kutyájuk a legerősebb.

Mint mondta, az állatvédő szervezet tagjai legtöbbször úgy értesülnek a viadalokról, hogy azok szervező egymást dobják fel. Kiemelte, hogy a hazai kutyaviadalos telepek 90 százalékát felszámolták, de egy-két delikvenst még „nyakon kell csípniük.”

Az egyik legnagyobb kutyaviadaloknak szánt telepre 2020 decemberében csaptak le Nagykőrösön, melynek során a nyomozók több száz ebet foglaltak le.

A foglyuk ejtett állatok egy részét a Noé Állatotthon fogadta be. A kutyák nagyrésze ötévesnél nem volt idősebb, az ennél korosabb vagy harcra alkalmatlan kutyákat valószínűleg nem tartották meg vagy a viadalok során elpusztultak.

Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője szerint a megmenekített kutyákra komoly rehabilitációs munka várt, amivel „sikerült olyan állapotba hozni őket, hogy kutyához méltó, családi életet tudjanak élni”.

A szóvivő megemlíti, hogy a harcra nevelt ebeket a lánc végén, minél zordabb körülmények között tartják, hogy folyamatosan magas stresszhormonszintet, éles idegrendszeri állapotot érjenek el, hogy minden pillanatban küzdelemre készek legyenek.

Schneider Kinga szerint jelenleg teljesen felmérhetetlen, hogy mekkora a kutyaviadalok „iparága”, és ő is hozzátette, hogy valóban társul a viadalokhoz a prostitúció és a kábítószer-kereskedelem.

Vádat emelnek a kutyaharcot szervező nagykőrösi csoport ellen

Tiltott állatviadal szervezése miatt vádolnak 15 személyt. Évek óta tenyésztették is a kutyaviadalra szánt állatokat.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->