Az elmúlt fűtési szezonban az energiaválság miatt fokozott érdeklődés mutatkozott a tűzifa iránt, és sokan néztek utána, mit jelent pontosan a mázsa, a köbméter, mi a puhafa, vagy keményfa, rönköt vásároljunk, avagy felfejszézett tüzelőt? Melyik ég jobban? A fenyő, az akác, a nyárfa, netán a nyír, esetleg a gyertyán? (Leginkább persze a kőris, a bükk és a cserfa - a szerk.) Az előttünk álló fűtési idényben sem lesz ez másképp.

Természetesen a szükséges tűzifa mennyiség kiszámítása nem egyszerű, nem mindegy, hogy cserépkályha van, vagy vegyes tüzelésű kazán, fontos az ingatlan szigetelése és például az, mennyire van kiszáradva a fa. Arról nem is szólva, nem mindenki becsületesen játszik, például nemes egyszerűséggel jóval kisebb mennyiséget szállítanak le, ami gyakorlatilag észrevehetetlen.

Az Economx a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól megtudta, hogy idén is odafigyelnek a tűzifa csalókra, ez egy rendszeresen visszatérő probléma, minden évben igyekeznek tájékoztatni, jó tanácsokkal ellátni a lakosságot, beszámolnak minden felderített csalásról, próbavásárlásokat végeznek, és megkísérelnek minél több információt beszerezni a visszaélésekről, az elkövetési módszerekről.

Azért a vásárló sem eszköztelen

Természetesen számos módszer létezik a csalások megelőzésére, ez mindig egyszerűbb és olcsóbb, mint a csalók utolérése. Először is érdemes olyan megbízható kereskedőtől vásárolni, akit a környezete ismer, mert évek óta foglalkozik az értékesítésekkel. Az interneten fellelhető hirdetéseket fenntartásokkal kell fogadni, főleg akkor, ha a vállalkozó a székhelyétől, telephelyétől egészen messzire is vállal kiszállítást, itt adja magát a kérdés, vajon miért érheti meg neki bevállalni a dupla, tripla szállítási költséget.

A kereskedőknek rendelkezniük kell úgynevezett EUTR azonosító számmal, ha ilyen nem szerepel a hirdetésben, az már sok mindent eláruhatl. Ha létezik ilyen azonosító, a Nébih honlapján rá lehet keresni

Sőt, a hivatalnak van fekete listája is, amely szintén elérhető

Bár nagyon sokan nem kérnek szállítójegyet, nem árt tudni, ennek átadása minden esetben kötelező, nem helyettesítheti nyugta, elismervény, vagy más dokumentum. A szállítójegyen szerepelni kell az eladó nevének, címének, a tűzifa fajtájának, mennyiségének, a sofőr nevének, címének, de még az autója rendszámának is, a szállítás időpontjának, év, hónap, napnak.

Csak semmi előre utalás

Idén januárban történt, hogy Erdélyből nagyon alacsony áron ígértek tűzifát (ami még hihetőnek is tűnt). A csőbehúzottak előre utaltak, és a megrendelést követően részletes visszaigazolást, tételes számlának tűnő kimutatást, valamint a két hónapja bejegyzett céghez tartozó számlaszámot kaptak.

Az utalást követően azonban a terméket már egyikük sem vehette át.

A Facebook rengeteg gondot jelent

Az elmúlt időszakban egyre több csaló jelent meg a Facebook Market Place nevű felületén. A hirdetési portálok megkövetelik a hirdető egyértelmű azonosítását, ám a közösségi felületeken még mindig szabályozatlan a hirdetés rendje, emiatt az ott közzétett hirdetések ellenőrzése, tisztítása is bonyolultabb feladat.

A Nébih korábbi tapasztalatai szerint a közösségi médiában sok esetben fiktív profillal, a hirdető azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják a tűzifát.

Az ellenőrzött hirdetések csaknem 90 százaléka jogsértő volt, mert nem tartalmazta a hirdető azonosítását biztosító technikai azonosítószámot, illetve bármilyen más, azonosításra alkalmas adatot.