Kelet-Magyarországon építene töltőüzemet a Traubisoda gyártója
A hazai üdítőital-piacon immár 10 százalékos a Balaton-felvidék szőlőjéből készült magyar licencű Traubisoda részesedése - mondta a NAPI Gazdaságnak Salamon Berkovitz, a Traubi Hungaria Rt. elnök-vezérigazgatója. A balatonvilágosi palackozó kétműszakos termelése, illetve a Szombathelyen megépített töltőüzem révén idén a tavalyi árbevétel kétszeresére, több mint 2 milliárd forint forgalomra számítanak.
Az üdítőital forgalmának jelentős növekedését egyrészt a Balaton-felvidék tavalyi jó minőségű és nagy mennyiségű szőlőtermése tette lehetővé, másrészt pedig az, hogy a cég balatonvilágosi üzemében egy nagy teljesítményű töltőgépsort és egy komplett "szénsavas" töltősort is munkába állítottak.
A tavaly év végén megépített szombathelyi üzem alapvetően a gyorsan növekvő exportigényeket elégíti ki, mivel a Traubi - Berkovitz szerint - Európában az egyetlen olyan üdítőital, amely a kóser minősítésnek is megfelel. Az idei alapanyag-ellátás érdekében háromszáz Balaton-felvidéki szőlősgazdával kötöttek szállítási szerződést.
Magyarországon 1971-ben kezdték meg a szőlőléből készült szénsavas üdítőital gyártását, ami rövid idő alatt imponáló karriert futott be. A 90-es években azonban felszámolták a Badacsonyi Állami Gazdaságot - amely gyártotta és forgalmazta a Traubit -, ezzel az ital gyakorlatilag egy csapásra eltűnt a piacról.
A Traubi történetében 1993-ban lépett színre a Central Kft., megvette a balatonvilágosi palackozóüzemet, ám különböző jogi és pénzügyi viták miatt évekig nem tudta beindítani az üdítőital gyártását, mígnem a világosi üzem a Berkovitz tulajdonában lévő Traubi Rt.-hez került. Salamon Berkovitz, az amerikai-magyar befektetőcsoport, a Salamon and Company tulajdonosa állt részben a Central mögött is. A befektetőcsoport nemcsak az üzem és tradíciójának megmentését tűzte ki célul, hanem továbbfejlesztését és a nemzetközi piacon való megjelenést is. Különböző gyártástechnológiai és műszaki fejlesztések, beruházások után 1996-ban indították el újra a Traubi gyártását Balatonvilágoson, 200 fővel. Az új szombathelyi üzemben pedig 50 főnek biztosítanak munkalehetőséget.
A Traubi Rt. időközben bővítette termékpalettáját: a Traubisodán kívül Seltzer néven szénsavas ásványvizet és narancsitalt is előállítanak Floridából importált narancs lé- és rostanyagából. Idén műanyag kiszereléssel is megpróbálkoznak, bár ez az idei 3 millió palacknak egyelőre csak néhány százalékát teszi ki. Salamon Berkovitz úgy véli, hogy a reneszánszát élő Traubinak nagy kereslete lehet Kelet-Magyarországon is, ezért elképzelhető, hogy - miután rendeződtek mind a világosi üzem tulajdonlási, mind a Traubi aromájának licencvitái - e térségben is építenek egy töltőüzemet.
ANDRÁSSY ANTAL
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.