Lezárta a gazdasági bizottság a jövő évi adótörvények részletes vitáját - így azok nagy valószínűséggel elnyerték végleges formájukat, hacsak a költségvetési bizottság ülésén nem kerülnek elő szerdán még újabb javaslatok. A javaslatról így a jövő héten akár szavazhat is a parlament - igaz, jön még egy őszi adócsomag is, hisz a most tárgyalt alig 30 oldalas törvényből kimaradt az adózás rendjéről szóló jogszabály, amely önmagában 30-50 oldalas módosítás szokott lenni.

A kormány által bejelentett adócsomag fő csapásiránya nem változott: vagyis az szja 16 százalékról 15 százalékra csökken, mérséklődik a bankadó, illetve a sertéstőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra. A most elfogadott kiegészítések szerint a jövőben a munkáltató szja-mentes cafeteria keretében adhat a munkavállalónak ingyenesen vagy kedvezményesen a foglalkoztatás-egészségügyi ellátás keretében szűrővizsgálatokat, fizikoterápiás kezeléseket (gerincbántalmak, mozgásszervi megbetegedések kezelésére), de akár mentál-egészségügyi ellátásokat is. A gazdasági bizottság támogatta a fideszes Szatmáry Kristóf azon javaslatát is, amely a bankadó csökkentését kiterjeszti a lízingcégekre is.

Itt a lex Garancsi

A gazdasági bizottság benyújtotta a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását is, amely legkevésbé a közúti közlekedésről, hanem inkább a villanyoszlopokon, telefonpóznákon elhelyezhető reklámokról, pontosabban az ezek kihelyezését sújtó három éves tilalom feloldásáról szól. 2012-ig lehetett reklámokat elhelyezni a közutak melletti oszlopokon - akkor azonban a fideszes többségű parlament a balesetveszélyre hivatkozva betiltotta ezt. Ahogy három évvel ezelőtt nem volt indoklás a balesetveszélyre vonatkozóan, most sem fárasztották magukat a képviselők ennek ellenkezőjét bizonygatni a módosítás indoklásában - csak újra ki lehet tenni reklámtáblákat.

Az ügy előzménye, hogy az oszlopokra helyezhető reklámokkal a spanyol érdekeltségű Esma-csoport foglalkozott - ami akkor konkurenciája volt a Simicska Lajoshoz köthető Mahír-cégcsoportnak. Az Esma 2012-es tiltás után gyakorlatilag csődbe ment, spanyol tulajdonosok részben kivonultak az országból. Az állóvizet egy hónapja a Népszabadság híre kavarta fel, amikor kiderült, hogy az Esmába beszállt a kormányfővel közismerten jó kapcsolatot ápoló Garancsi István is.

Büntetik a máshol hirdetőket

A közterületi reklámmal foglalkozó, spanyol-magyar Esma Zrt.-nek április 21-től van új tulajdonosa, az április elsején alapított Gar-Dam Tanácsadó Zrt., amelynek többségi tulajdonosa a vezérigazgató Gátai Péter - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A cégben a Népszabadság információi szerint 30 százalékos tulajdonos Garancsi István milliárdos nagyvállalkozó, többek között a Videoton foci klub többségi tulajdonosa. A vásárlást a hirdetési piacon a cégtulajdonos jólértesültségével magyarázták, bár akkor még a közlekedésért felelős fejlesztési tárca tagadta, hogy a közutak melletti oszlopreklámok újbóli engedélyezését tervezik, mivel azok továbbra is balesetveszélyesek.

A gazdasági bizottság mai ülésén a kormány képviselője már támogatta a javaslatot.

A javaslat szerint nem lehetne óriásplakátot elhelyezni a közút lakott területen kívüli szakasza mellett - aki ezt megszegi 100-500 ezer forint bírsággal sújtható. A bírság ismételten kiszabható. A javaslatot a gazdasági bizottság nyújtotta be - ami nem zárja ki, hogy azt  valóban a képviselők írták -, ám a 25 éves parlamenti gyakorlat szerint a nagy bizottságok módosító javaslatait rendre a minisztériumokban írják (és a kormány sem nyújthat be a parlament előtt fekvő törvényekhez módosításokat). A gazdasági bizottság javaslatáról a parlamentnek még döntenie kell, ha pozitív lesz a döntés, akkor emelkedhet a módosítás törvényerőre.