A május 26-án blogbejegyzésben bejelentett Series B kör kevesebb mint egy évvel az xAI debütálása után érkezik, és az egyik legnagyobb befektetést jelenti az AI-eszközök fejlesztésének születőben lévő területén. Elon Musk a mesterséges intelligencia korai támogatójaként egy ideig az OpenAI-t támogatta, mielőtt az 2022 végén bemutatta a ChatGPT-t.

Később a milliárdos visszavonta támogatását a vállalkozástól, és a technológia potenciális veszélyei miatt óvatosságra intett. Tavaly Elon Musk az iparági vezetők azon nagy csoportjába tartozott, akik az AI-fejlesztés szüneteltetését sürgették – írja a Bloomberg.

Musk novemberben indította el az OpenAI ChatGPT riválisát, a Grok nevű programot, amelyet az X-en, a korábban Twitter néven ismert közösségi hálózaton képeztek ki és integráltak a közösségi oldalba. Eddig ez volt a leglátványosabb terméke az xAI munkájának, amelyet olyan vezetők irányítanak, akik korábban az Alphabet, DeepMind, a Microsoft és a Tesla vállalatnál szereztek tapasztalatot.

A vállalat a blogban közöltek szerint a forrásokat első termékeinek piacra dobására, fejlett infrastruktúra kiépítésére és a jövőbeli technológiák fejlesztésének felgyorsítására kívánja felhasználni.

A pénzbevétel előtti értékelése 18 milliárd dollár volt 

– közölte Musk az X-en közzétett bejegyzésében. Jeles kockázati tőkések, köztük a Sequoia Capital és az Andreessen Horowitz támogatták a forrásbevonást, amely az egyik legnagyobb volt eddig az iparágban. A Microsoft mintegy 13 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, míg az Amazon mintegy 4 milliárd dollárt tett az Anthropicba.