Rókusfalvy Pál: Elvesztették a fiatalokat a magyar borászok
 Rókusfalvy Pál: Elvesztették a fiatalokat a magyar borászok

Rókusfalvy Pál: Elvesztették a fiatalokat a magyar borászok

Korábban is próbálkoztak központi, hosszútávú borstratégiát készíteni az ágazat fejlesztésére, a problémák kezelésére, ugyanakkor minden alkalommal hiányzott a legfontosabb alap: az ágazati kutatás – mondta el az economx.hu podcastjában a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. Rókusfalvy Pál arról is beszélt: évtizedek óta hiányzik a magyar borászatból az innovatív gondolkodás és az összefogás.
Gáll Csongor, 2023. november 17. Fotó: Economx / Economx.hu

Drámai a magyar borászat hatékonysági mutatója, ennek pedig több oka van. Az ország sajátossága, hogy a termőterületek több, mint négy ötöde három hektár alatti és a rossz történelmi tapasztalatok miatt a szövetkezeti gondolkodás idegen, így nem valósulhat meg a munka és az eszközbeszerzés elengedhetetlen összehangolása. A kormánybiztos szerint az elmúlt egy évben nagyot léptek előre, hogy külföldi szakértőkkel, tudományos háttérrel azonosítsák a problémát. A megoldás első lépéseként készítettek egy akciótervet, amely 2024 év végéig tartalmazza a legfontosabb elvégzendő feladatokat.

 

Hosszútávon azonban olyan problémákkal kell megküzdeni, amelyek kialakulása is évtizedek alatt zajlott le. Ilyen a termőterületek drámai csökkenése, a borfogyasztó társadalom öregedése és a megváltozott fogyasztói szokásaink. Rókusfaly Pál szerint az újítások hiányát mutatja az is, hogy ameddig más alkoholos termékek esetét nagy választékban jelentek meg az csökkentett alkoholos, vagy alkoholmentes termékek az elmúlt években, addig hazánkban ez teljességgel hiányzik a borászati piacon. Véleménye szerint a fiatalok alkoholhoz való viszonya egy irányba változik: csökken az alkohol iránti igény, ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább fogyasztanának üdítőként olyan italokat, amelyek korábban alkoholos formában voltak csak elérhetőek.

Értékesítés a pincészetben

A kormánybiztos szerint biztosan anyagi megterhelést fog jelenteni az újonnan bevezetett betétdíj rendszer, ugyanakkor szerinte a problémát sokkal inkább az EU-s elvárások okozzák, mint a magyar kormány ártó szándéka. Rókusfaly Pál szerint a megemelkedett költségek egyik lehetséges fedezete lehet a termelőknél megnövekedett közvetlen vásárlás, miután a kormány „repiadó” mentessé tette a pincészeten belüli értékesítést: ezzel a kiskereskedelem irányából a borászok felé terelve a forgalmat.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Rókusfalvy Pál: Elvesztették a fiatalokat a magyar borászok

Korábban is próbálkoztak központi, hosszútávú borstratégiát készíteni az ágazat fejlesztésére, a problémák kezelésére, ugyanakkor minden alkalommal hiányzott a legfontosabb alap:...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.