Ennyibe kerül egy lombik-élet
Ennyibe kerül egy lombik-élet

Ennyibe kerül egy lombik-élet

Magyarországon 300 000 meddő pár él, ám hála a mai orvostudománynak, jó néhány ilyen esetben is megtörténhet a kívánt gyermekáldás. Vörös Anna szülész-nőgyógyász, termékenységi specialista az Economx podcast legújabb adásában a lombikkezelések aktuális költségeiről beszélt.
Faragó Janka, 2024. június 28. Fotó: Economx - Vörös Anna szülész-nőgyógyász, termékenységi specialista

Amikor egy meddő pár itthon elindítja a lombikbébi programot, körülbelül fél éven belül kap időpontot az első konzultációra. Vörös Anna az Economx podcastben elmondta, ezzel nemzetközi viszonylatban jó helyen állunk, bár a tervek között szerepel, hogy minden megyeszékhelyen működjön meddőségi ambulancia.

A magyar állam jelenleg hat inszeminációt finanszíroz, lombikos eljárásnál pedig öt beültetést. Nagy kérdés, hogy a folyamat meggyorsítása érdekében állami vagy magán úton indul-e el az ember. A szakorvos ezzel kapcsolatban úgy véli,

ha épp hogy össze tudja kapargatni egy pár a pénzt a lombikos ciklusra - ami több millió forint -, én biztosan azt mondanám, hogy ne.

Ugyanakkor Vörös Anna hozzátette: amennyiben egy 40 év feletti nőnek volt már Magyarországon sikertelen lombikos programja, valamint az orvosok a donor petesejt eljárást javasolták neki, abban az esetben érdemes külföldön próbálkozni.

A beszélgetésben szó esett még:

  • életmódbéli tényezőkről, amelyek pozitívan befolyásolgatják a fogantatást;
  • az ideális biológiai korról;
  • a mentális támogatás lehetőségéről;
  • a Reprodukciós Szakértői Csoport munkájáról;
  • a statisztikáról és a sikerrátáról.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Ennyibe kerül egy lombik-élet

Magyarországon 300 000 meddő pár él, ám hála a mai orvostudománynak, jó néhány ilyen esetben is megtörténhet a kívánt gyermekáldás. Vörös Anna szülész-nőgyógyász,...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.