Méhes Martina: inkább az a kérdés, hogy a kormány mikor veszi észre, hogy neki itt feladata lenne
Méhes Martina: inkább az a kérdés, hogy a kormány mikor veszi észre, hogy neki itt feladata lenne

Méhes Martina: inkább az a kérdés, hogy a kormány mikor veszi észre, hogy neki itt feladata lenne

A lakás-, illetve háztulajdonosok egy része már korábban is, de az elmúlt hetekben szinte biztosan számolgatni kezdte, hogy egy felújításnak, korszerűsítésnek milyen vonzatai vannak. De például az ügyben, hogy milyen engedélyeket, műveleteket, lehetőségeket hol és hogyan érdemes az egyenletbe helyezni, így is kevesen tudják. Ezért hívtunk a Napi.hu friss podcastjába egy olyan szakértőt, aki sok efféle kérdésre épített egy intézményesített válaszadó rendszert: Méhes Martina, az Energiaklub ügyvezetője, szakmai igazgatója volt a vendégünk.
Szabó M. István, 2022. szeptember 1. Fotó: Napi.hu

Az Energiaklub munkája is megsokszorozódott azóta, hogy a rezsicsökkentés átalakítását a kormány bejelentette. És bár a szervezet valójában sok éve azt mantrázza, hogy az energiahatékonyság, de pláne: a lakossági energiahatékonyság nem megkerülhető, nem lényegtelen információ, hogy ez most vált mindenki számára nyilvánvalóvá. A Napi.hu friss videós podcastjában innen indulunk.

Onnan, hogy most mindenki szétnéz a lehetőségei között, és onnan, hogy sokan teljesen tanácstalanok.

„A tanácstalanság – és akkor itt most próbálok egyáltalán nem sértő lenni a megfogalmazással, de – a tudatlanságra is visszavezethető, mivel a korábbi évek rezsicsökkentett árai mellett valójában senki nem kapott kellő ösztönözést arra, hogy az energiatakarékosságot komolyabban vegye. Ez volt az elvi problémám a rezsicsökkentéssel, és ezért olyan nagy most a felbolydulás is. Sokan erre a lépésre egyáltalán nem voltak, és ma sincsenek felkészülve" - magyarázta Méhes Martina.

Egy ablak minden kérdésre

Nem most, már több mint egy éve, 2021 áprilisában megnyílt az első RenoPont, Nagykanizsán, azóta a fővárosban több kerületben, de Budapesten kívül is további RenoPontok nyíltak, ahol az a misszió, hogy a lakosság számára komplex, egyablakos, szakmai segítséget nyújtsanak. Először is tisztázni kell, hogy mire alkalmas a RenoPont és mire nem, illetve: hogy kiknek tud segíteni.

Az EnergiaKlub ügyvezetője elmondta, hogy 10-15 iroda lenne a minimum az országban, amivel le lehetne fedni az országot. A RenoPont lényege, hogy azokat a szervezési-szakmai-ügyfélszolgáltatási tapasztalatokat, amellyel Nyugat-Európa több országában is évek óta segítik az energiahatékonyság érvényre jutását, idehaza is megteremtsék.

Ügyfélszolgálati szempontból ez egy egyablakos megoldásra épülő rendszer (hasonló, mint a kormányzati ügyfélirodákban, ahol az okmányokkal kapcsolatos ügyeinket is intézzük), aminek az a célja, hogy a lakosság szakmai sorvezetője, tanácsadója legyen akár az első energetikai felmérésektől vagy az energiahatékonysági beruházások pénzügyi lehetőségeinek feltárásától a felújítási terv véglegesítésén és annak a műszakilag ellenőrzött kivitelezésén át az átvétel, tanúsítás, ellenőrzés munkafázisáig.

Ha valaki szeretné, hogy a lakása, háza energetikai korszerűsítésen essen át, akkor foglaljon egy időpontot a közelében lévő RenoPonton egy személyes tanácsadásra, ahol ingyenes tanácsadást - és akár a teljes projektmenedzsment szolgáltatást igénybe veheti.

– magyarázta Méhes Martina.

Hozzátette, hogy a szolgáltatás nem az MVM vagy az E.On ügyfélszolgálati irodája, és még a rezsicsökkentés csökkentéséhez sincsen köze. Ahhoz viszont a nonprofit szolgáltatásnak van köze, hogy az a lakás, illetve háztulajdonos, aki az energiahatékonysági elképzeléseivel nem tud elindulni vagy elakad, az a RenoPonton az elinduláshoz, tovább lépéshez szakmai, aktuális, érdemi tanácsokat és megoldásokat kaphasson, találhasson.

A RenoPont hálózatot Magyarországon (is) egy európai uniós támogatású projekt hívta, hívja életere. Nálunk egy öt szervezetből álló konzorcium áll a szolgáltatások mögött, ezek köztük az EnergiaKlub mellett a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete is. Méhes Martina azt mondta, hogy nem az a legfontosabb, hogy ezt ki finanszírozza, hogy ezt miért nem az állam vállalja fel, hanem az, hogy egy működőképes rendszer épüljön ki, amivel az energiahatékonysági elmaradásokat érdemben csökkenteni lehet.

A további részletek megismeréséhez azonban már érdemes elindítani a fenti videót.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Méhes Martina: inkább az a kérdés, hogy a kormány mikor veszi észre, hogy neki itt feladata lenne

A lakás-, illetve háztulajdonosok egy része már korábban is, de az elmúlt hetekben szinte biztosan számolgatni kezdte, hogy egy felújításnak, korszerűsítésnek milyen vonzatai vannak. De...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.