Boda József: nem a szektor problémáját akarjuk megoldani, hanem az egyes emberekét
Boda József: nem a szektor problémáját akarjuk megoldani, hanem az egyes emberekét

Boda József: nem a szektor problémáját akarjuk megoldani, hanem az egyes emberekét

Öt-hat évvel ezelőtt az igazán nagyot szólt a mainstream médiában is, hogy létrejöttek olyan átképző-továbbképző iskolák, intézetek, ahol a tandíjat nem az állami átképző alap, hanem a delikvens fizette ugyan, de azt, hogy a szakmájában el tud helyezkedni, az iskola azzal garantálta, hogy csak azután kérte el a tanfolyam díját, hogy a tanulója az új szakmájával elhelyezkedett. De akkor miért nem lettek sikeresek a programozóiskolák? Illetve: az az ő hibájuk-e, hogy a magyarországi munkaerőpiac sokkal több ilyen “nebulót” is azonnal felvenne, de az igényt - legalábbis úgy látszik - egyszerűen nem lehet kielégíteni. A Napi.hu videós podcastjának vendége Boda József, a Codecool társalapító igazgatója.
Szabó M. István, 2022. november 22. Fotó: Napi.hu

Arra kértem a programozóképző iskolát vezető vendégünket, hogy ne az aktuális hírrel kedjük el a videós podcastot, és így ne onnan induljunk, hogy miért nagy siker, illetve mit is jelent az a szeptemberi bejelentés, hogy a cégük egy lengyel céggel egyesült, mert ide kellene megérkeznünk majd, és ez idő előtt elvenné a fókuszt arról, amiről valójában beszélgetni szeretnék.

Ezért inkább onnan indultunk el, hogy valójában hány programozó is hiányzik a magyar gazdaságból? Boda József szerint azonban nem a pontos szám a fontos, miközben az baj, hogy ma már kevésbé érdekes az újságok és a média számára, hogy ki mindenkiből lehet beláthaót időn belül gyakorló informatikus. 

Azért baj, hogy nem beszélünk róla - mondta a Codecool igazgatója, mert amikor ez 5-6 éve felkapott téma volt, akkor ennek az volt a hajtóereje, hogy megjelent egy kutatás, mely szerint 20 ezer informáatikus hiányzott akkor a magyar gazdaságból. Ez akkor nagyot szólt, és ebből eredően sokakat érdekelt is, hogy a bootcamp típusú iskolák milyen megoldásokkal próbálkoznak.

"Az, hogy ma kevés hír szól erről, igazából azért baj, mert az akkori szám mára biztosan nem lett kisebb"

- tette hozzá.

Az IVSZ legutóbbi, 2022 elején publikált bootcamp auditjelentésének egyik legfontosabb megállapítása, hogy  a pandémia miatt bevezetett online képzések a vidéken élők előtt is megnyitotta a lehetőséget a karrierváltásra.

A másik pedig az, hogy 2020-ban már a nők aránya is látványosan nőtt a bootcampek hallgatói között, amire azonban csak részben válasz az, hogy az ilyen képzéseket elvégzők szinte azonnal, a korábbi keresetüket jóval meghaladó fizetésért találnak munkát.)

"Nagyon mikro szinen, ahol mi vagyunk ebben a nagy rendszerben, mi azt látjuk, hogy a mi képzési modellünkben, melyben azt válllajuk, hogy biztosan elhelyezünk a szakmában, hogyha elvégzed a képzést, az a legfőbb változás, hogy amíg ez néhány évvel ezelőtt ez akár 70-80 napig is tarhatott, amíg valakit el tudtunk helyezni, ez most 30 nap alá futott."

- mondta Boda József.

Tavaly egy volt HVG-s kollégám a Forbesba készített egy interjút, amelyben Boda József bevallotta, hogy a koronavírus-járvány első közvetlen hatásaira, a pánik volt az első reakciója. Alig egy évvel később, pedig arról jelentek meg hírek,hogy a Codecool további regionális - osztrák, szerb, bolgár piaci - terjeszkedésbe kezd, és a cég tőkét emelt. Innen már csak egy lépés, hogy a lengyel Software Development Academy (SDA) -vel megkötött üzlethez jussunk. De hogyan zajlott a reboot, és hogy nött ki a pánikból a siker?

Erre és még a további kérdéskre kaptuk meg a választ: 

  • Hogy néz ki ma a programozó-iskolák, képzők piaca?
  • Hogyan kell azt elképzelni, hogy a gyorsan változó kihívásoknak meddig időtálló az a tudás, amit egy-egy ilyen tanfolyamon fel lehet szívni, el lehet sajátítani?
  • Mire van szüksége a munkaerőpiacnak, és ezt mennyiben tudják a bootcamp tipusú informatikus képzők kielégíteni?
  • Mi a helyzet a tanár kérdéssel?

De ezek megismeréséhez már el kell indítani a videós podcastot.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Boda József: nem a szektor problémáját akarjuk megoldani, hanem az egyes emberekét

Öt-hat évvel ezelőtt az igazán nagyot szólt a mainstream médiában is, hogy létrejöttek olyan átképző-továbbképző iskolák, intézetek, ahol a tandíjat nem az állami átképző alap,...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.