Nógrádi József: Az elmúlt 30 év legnagyobb bűne volt, hogy megszűnt a szakmák tisztelete
Nógrádi József: Az elmúlt 30 év legnagyobb bűne volt, hogy megszűnt a szakmák tisztelete

Nógrádi József: Az elmúlt 30 év legnagyobb bűne volt, hogy megszűnt a szakmák tisztelete

A magyar gazdaság nehézségeihez nagyban hozzájárul, hogy a társadalmi elvárások miatt generációk választották az egyetemi képzéseket a szakképzés helyett – mondta el Nógrádi József az economx.hu podcastjában. A Trenkwalder kereskedelmi vezetője szerint a kényszerdiplomáztatás az elmúlt három évtized legnagyobb bűne, mert százezres nagyságrendben kerültek ki használhatatlan diplomával fiatalok a munkaerőpiacra.
Gáll Csongor, 2023. november 21. Fotó: Economx / Economx.hu

munkáltatókat az elmúlt négy évben folyamatosan különböző válságok sújtották. A nehézségek ellenére mégis sikerült kigazdálkodni a cégeknek a két számjegyű béremelést az utóbbi években. Hiába a béremelés, továbbra sem javult a magyar fizetések helyzete a nemzetközi rangsorban, de regionális szinten is sereghajtók vagyunk.

Ahhoz, hogy a felzárkózás egyáltalán elindulhasson minimálisan 20-25 százalékos minimálbér-emelésre lenne szükség, de jelenleg ez nem realitás a gazdasági bizonytalanságok és a cégek rossz általános helyzete miatt. Nógrádi József szerint fontos adat, hogy példátlanul sok, tízezres nagyságrendű csőd következett be 2023 első felében, és a folyamat azóta sem lassult érdemben.

A legkomolyabb probléma a bérszint stagnálásával, vagy nem kellő mértékű emelkedésével az, hogy

már nem csak a fiatal generáció veszi komolyan fontolóóra a kivándorlást és a külföldi munkavállalást hosszútávon, hanem majdnem minden korosztály.

Ennek köszönhető, hogy korábban jól fizető állásként elkönyvelt szakmákban is komoly munkaerőhiány alakult ki, hiszen a cégek már nem egymással versenyeznek, amikor fizetésről van szó, hanem a munkavállalók elképzeléseivel, akik az elmúlt években beárazták magukat és elsődleges szempont a váltásnál a bér és a béren kívüli juttatások.

(A felvétel a Magyar Közlönyben 2023.11.20-án este nyilvánosságra hozott minimálbér és garantált bérminimum megjelenése előtt készült. A jelenlegi döntés értelmében a minimálbér közel 15, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal emelkedik. A bejelentés elmarad a várakozásoktól, ugyanakkor szokatlan módon már az idei évben, december 1-vel vezetik be.)

 

 

 

A NAV szerint jóval kevesebbet keresünk, mint amennyit a KSH állít

Kiderült az is, hogy melyik városban és kerületben viszik haza a legtöbb pénzt a magyarok. >>>

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Nógrádi József: Az elmúlt 30 év legnagyobb bűne volt, hogy megszűnt a szakmák tisztelete

A magyar gazdaság nehézségeihez nagyban hozzájárul, hogy a társadalmi elvárások miatt generációk választották az egyetemi képzéseket a szakképzés helyett – mondta el Nógrádi...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.