Terjed a korrupció a közbeszerzésekben
Terjed a korrupció a közbeszerzésekben

Terjed a korrupció a közbeszerzésekben

A hazai közbeszerzés-kutatások eredménye alapján fejlődött a kultúra, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben a kisebb közbeszerzések esetében is emelkedett a korrupció - erről beszélt az Economx podcastjában Tátrai Tünde, a Corvinus Egyetem professzora, aki a közelmúltban lett a legmeghatározóbb közbeszerzési szakértők egyike.
Gáll Csongor, 2024. január 12. Fotó: Economx / Economx.hu

Nemzetközi szinten is kihívásokkal szembesülnek a közbeszerzési szakemberek, ennek oka leginkább az, hogy folyamatosan változik a jogértelmezés, amit minden európai szakembernek követnie kell. Tátrai szerint a magyar folyamat legkomolyabb problémája, hogy nincs elég piaci szereplő a piacon, jellemzően 1-2 szereplő van, ami ellehetetleníti a versenyt. Ez szintén több összetevőből adódott, egyébiránt kelet-közép európai jelenség, ami nem mondható el azokról az országokról, ahol nem szükséges betartani egyes uniós szabályokat.

 


A közbeszerzés-modernizációjának lehetőségét elsősorban szervezetrendszeri modernizációban látja, hiszen az összes szervezet hatékonyságát együttesen kell vizsgálni ahhoz, hogy a közbeszerzési piac hatékonyságát növelni lehessen. 

 

Komoly áttörést hozhat a pályázati rendszer mindkét oldalán a mesterséges intelligencia, hiszen a technológia lehetővé teszi, hogy a kiíró és a pályázó is gyakorlatilag korlátlan adatbázisból dolgozzon, ráadásul a szükséges statisztikák és adatok is gyakorlatilag valós időben állnak majd rendelkezésre. 

 

A fejlődés egyik legérdekesebb eleme a zöldítés,  a pályázatok környezettudatossága kapcsán indult el, hiszen az esetek többségében mondvacsinált, valódi hatással nem rendelkező látszatintézkedéssel pipálják ki ezt a követelményt, így maximum a probléma megoldására adott kreatív megoldást lehet értékelni, Tátrai Tünde ugyanakkor a folyamat beindulását is értékelni kell.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Terjed a korrupció a közbeszerzésekben

A hazai közbeszerzés-kutatások eredménye alapján fejlődött a kultúra, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben a kisebb közbeszerzések esetében is emelkedett a korrupció - erről beszélt az...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.