Az átgondolatlan döntések miatt akár össze is omolhat a vasúti közlekedés – Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke
Az átgondolatlan döntések miatt akár össze is omolhat a vasúti közlekedés – Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke

Az átgondolatlan döntések miatt akár össze is omolhat a vasúti közlekedés – Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke

Ha rövid időn belül nem kezdik meg a MÁV problémáinak valós kezelését, akkor az eddigieknél is komolyabb nehézségeket észlelhetnek az utasok – fejtette ki a Vasutas Szakszervezet elnöke az Economx videó podcastjában. Meleg János szerint az utóbbi évtizedekben koncepció nélkül, átgondolatlanul nyúltak hozzá a vasúti közlekedéshez, ennek eredményét tapasztalják a közlekedők. A szakszervezet vezetője hangsúlyozta: januárban legalább 15 százalékos emelést tartanának elfogadhatónak.
Gáll Csongor, 2023. október 13. Fotó: Economx / Economx.hu

Hiába ígérték, hogy a MÁV és a Volán összeolvadásával megszüntetik a párhuzamosan közlekedő busz- és vonatjáratokat, ám már a tervezési fázisban vétóztak a helyi politikusok, így a tervből végül semmi sem lett. A szakszervezet elnöke szerint a valós probléma a MÁV-nál sokkal nagyobb, mint amit az emberek látnak. Igaz, hogy jelentős késések vannak, de hála a vállalat dolgozóinak és a rengeteg túlórának a szolgáltatás – ha csak alacsony színvonalon is – de működtethető.

Meleg János szerint a probléma sokrétű. A pályák állapota siralmas, és nem csak a hírekben szereplő 1-es pályán, hanem gyakorlatilag mindenhol. Hasonló állapotban vannak a szerelvények is, bár erre megoldást jelenthetnének a külföldről, használtan vásárolt kocsik, de a magyar közbeszerzési rendszer lassúsága miatt nem vagyunk versenyképesek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy legalább ekkora a gond a munkavállalók számával, hiszen az állomány öregszik és a fiataloknak egyáltalán nem perspektíva a vasútnál dolgozni. Ez korábban is problémát okozott ugyan, de a folyamatot tovább gyorsította az, hogy az elmúlt években szinte minden kedvezmény megszüntetett a kormány, ami a korkedvezményt és az átlagosnál kedvezőbb a munkaidőt.

A helyzet egy-egy munkakörben már olyan aggasztó, hogy olyan megoldásokhoz kell folyamodni, amelyek első hallásra a megoldás illúziójával kecsegtetnek, ám a szakszervezet véleménye szerint tetézheti is a bajt. Ilyen intézkedés lehet a jövőben a jegyvizsgálók átcsoportosítása, ami további felmondási hullámhoz vezethet.

Meleg János szerint ahhoz, hogy a helyzet érdemben változhasson, ahhoz világos és következetes tervekre és végrehajtásra lenne szükség, de erre egyelőre nem látják a döntéshozói törekvést.

A szakszervezet azt is egyértelművé tette, hogy ellentétben a korábbi gyakorlattal, a bérmegállapodást csak egy évre kötik majd meg a kiszámíthatatlan gazdasági környezet miatt. Meleg János egyértelműen fogalmazott: ha igaz, hogy a kormány akár 15 százalékos minimálbér emeléssel kalkulál, akkor az államnak ennél nagyobb emelést kell felajánlania a MÁV dolgozóinak.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Az átgondolatlan döntések miatt akár össze is omolhat a vasúti közlekedés – Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke

Ha rövid időn belül nem kezdik meg a MÁV problémáinak valós kezelését, akkor az eddigieknél is komolyabb nehézségeket észlelhetnek az utasok – fejtette ki a Vasutas Szakszervezet...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.