Elfelejtették a döntéshozók, hogy a tömegtermékek nélkül nincs túlélés
Elfelejtették a döntéshozók, hogy a tömegtermékek nélkül nincs túlélés

Elfelejtették a döntéshozók, hogy a tömegtermékek nélkül nincs túlélés

Nem pusztán a statisztikákban látszik a hazai élelmiszeripari forgalomban bekövetkezett negatív trend, hiszen a forgalom csökkentését minden szereplő megérzi. Az, hogy a magyarok kímélik pénztárcájukat ebben a gazdasági helyzetben az teljesen érthető, ugyanakkor a külföldi piac beszűkülésével nem számoltak, mondta el az economx.hu legújabb podcastjában Éder Tamás.
Magyar Márton, 2024. március 19. Fotó: Economx / Economx.hu - Éder Tamás a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke
A Felelős Élelmiszergyartók Szövetségének elnöke szerint a magyar élelmiszeripari termékek minősége megkérdőjelezhetetlenül jobb, ugyanakkor a fogyasztók sokkal árérzékenyebbek lettek, így a kiskereskedelem is a jobban eladható árucikkek irányába fordult.


A döntéshozók későn ismerték fel, hogy a tömegtermékek előállítása elengedhetetlenül fontos a létfenntartáshoz. Hiszen hiába tud valódi minőséget előállítani, de ezen termékek kereslete csökken először a nehezebb gazdasági környezetben. Éder szerint az élelmiszeripar támogatása elmaradt, a kormányzat máshogy priorizált, így a regionális lemaradás egyértelműen érzékelhető.

Az, hogy a tömegtermékek gyártását nem támogatta a mindenkori kormányzat egyet jelentett azzal, hogy feladták a boltok polcait, azaz a legnépszerűbb kiskereskedelmi láncok – többek között az ár miatt – előnyben részesítették a külföldi termékeket. Így fordulhatott elő az, hogy évek óta először nem együtt mozgott a hazai élelmiszeripar és a kiskereskedelem volumene.

Jó hír ugyanakkor, hogy a következő évekre konkrét ígéretet kaptak a piaci szereplők arra, hogy azok is segítséget kapnak a beruházásokhoz, akik nagy volumenben képesek a gyártásra. Erre Éder Tamás szerint a kormány komoly forrásokat biztosít majd, részben uniós forrásokból.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Elfelejtették a döntéshozók, hogy a tömegtermékek nélkül nincs túlélés

Nem pusztán a statisztikákban látszik a hazai élelmiszeripari forgalomban bekövetkezett negatív trend, hiszen a forgalom csökkentését minden szereplő megérzi. Az, hogy a magyarok kímélik...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.