Ennél már nincs lejjebb az ingatlanpiacon
Ennél már nincs lejjebb az ingatlanpiacon

Ennél már nincs lejjebb az ingatlanpiacon

A rosszabbnál is rosszabbá vált a helyzet az elmúlt évben az ingatlanpiacon, de a jó hír az, hogy a mostani állapotnál már nem lehetnek rosszabbak az eladási adatok – közölte a Napi.hu videó podcastjában Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte az, hogy nem csökkent nullára a tranzakciók száma, csak annak köszönhető, hogy Magyarországon 10-ből 9 ember saját tulajdonú ingatlanban lakik, és az élethelyzet változások, mint a gyermek születés, válás és öröklések minimálisan de mozgatják a piacot.
Gáll Csongor, 2023. július 17. Fotó: Napi.hu / Economx.hu

„Ma minden második ingatlan vásárláshoz hitelre, vagy külső finanszírozásra van szüksége az embereknek” – mondta a Napi.hu podcastjában Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh kiemelte, hogy az elmúlt években folyamatosan 20-25 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, amivel nem volt különösebben baja senkinek, amíg nem haladta meg ezt a mértéket az infláció. A jelenlegi ingatlanpiaci helyzet nagyjából megegyezik a 2008-as ingatlanválságkor kialakulttal.

Az elemző arról is beszélt, hogy míg 2021-ben még 150-160 ezer adásvétel volt, addig 2022-ben ez a szám már visszaesett 120 ezerre és az idei évben elképzelhető, hogy a 100 ezret sem éri el. Balogh László kitért arra is, hogy az értékesítőket duplán sújtja a visszaesés, mivel a magas kamatok miatt nem csak az eladásokból nem tudnak jutalékot realizálni, hanem a közvetített hitelekből sincs bevételük.

„Rövid- és közép távon is komoly változásokat hozhat a csok és a babaváró hitel átalakítása.”

Az Ingatlan.com vezető elemzője elmondta, hogy már az állami támogatások drasztikus módosítása nélkül is komoly változások álltak be az ingatlanpiacon, mivel a statisztikák szerint 30-40 százalékkal több ingatlant próbálnak eladni, mint a korábbi években, ami rekordnak számít az elmúlt években.

Balogh László elmondta, hogy

a családtámogatási rendszer átalakítása történelmi helyzetet idézhet elő azzal, hogy kényszerhelyzetbe hozza az eladókat és a vevőket, hogy még idén bonyolítsák le az adásvételeiket, ha hozzá akarnak jutni a kedvezményekhez.

A városi csok kivezetése az ingatlanpiac 75 százalékát érinteni fogja – mondta Balogh. 

Míg a Covid idején 20 százalékkal csökkentek az albérletárak, addig az elmúlt évben olyan drasztikus emelkedés vette kezdetét, hogy az albérletpiac ledolgozta a 20 százalékos visszaesést – közölte Balogh László.

Szerinte a bérbe adott ingatlanból realizált hozamok, még így is jócskán elmaradnak az állampapírok hozamaitól.

 

Sokan nem jutottak babaváróhoz, mihez kezdenek a csokból kiszorult párok?

A csokos és babaváró támogatás iránt érdeklődő harmincas korosztályba tartozó házaspárok többsége kertes házat vásárolna, lakásban pedig 35 százalékuk képzeli el jövőjét. Mutatjuk, milyen árkategóriában keresgélnek a legtöbben az állami támogatás nélkül.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Ennél már nincs lejjebb az ingatlanpiacon

A rosszabbnál is rosszabbá vált a helyzet az elmúlt évben az ingatlanpiacon, de a jó hír az, hogy a mostani állapotnál már nem lehetnek rosszabbak az eladási adatok – közölte a Napi.hu...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.