Egri Gábor: a benzinkutak még mindig reménykednek, hogy ennek a rémálomnak egyszer vége lesz
Egri Gábor: a benzinkutak még mindig reménykednek, hogy ennek a rémálomnak egyszer vége lesz

Egri Gábor: a benzinkutak még mindig reménykednek, hogy ennek a rémálomnak egyszer vége lesz

Ha valaki tavaly azt mondta volna, hogy Magyarországon több mint egy éven keresztül maximálni lehet az üzemanyagok kiskereskedelmi árát, ráadásul több száz forinttal olcsóbban mint amennyit piaci körülmények között kellene értük fizetni, bizonyára bizonyára kevesen hittek volna neki. Pedig ez történt és bár - a Molon kívüli - nagykereskedők kivonultak az országból, a tömeges benzinkútcsőd elmaradt. Ennek okairól beszélgettünk a Napi.hu videós podcastjában Egri Gáborral, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökével.
Szász Péter, 2022. október 28. Fotó: Napi.hu

Amikor a kormány egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy "sapkát tesz" az E10-es 95-ös benzin és a nem prémium gázolaj árára, nem tűnt egy nagyon kockázatos lépésnek. A Brent olaj ára akkor 80 dollár körül mozgott hordónként, egy dollárért pedig 320-330 forintot kellett fizetni.

A lépés egy választás előtti, hangulatjavító intézkedésnek tűnt, amelynek árát ráadásul nem a költségvetés, hanem a kiskereskedők viselik. Bár a piaci szereplők kongatták a vészharangot úgy tűnt, hogy a kormány "kimozogja a dolgot", nem lesz nagy hatású intézkedés: emlékezetes, hogy 2021 végén a piaci árak még 480 alá is benéztek egy rövid időre.

Utána jött a háború, az olaj ára az egekbe szökött és a forint alól is kicsúszott a talaj. Az üzemanyagok piaci ára magasan a hatósági szint fölé kúszott, de a kormány nem hátrált, meghosszabbította az intézkedést, de megosztotta a terheket a kis- és nagykereskedők között úgy, hogy a nagykereskedelmi árat is 480 forintban maximálta. Ezzel kiűzte a Mol vetélytársait az országból, amelyek korábban az üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka felett diszponáltak.

A Mol – ha nem is zökkenőmentesen – de átvette azokat a zömmel kis, vidéki, hálózatfüggetlen (úgynevezett fehér) kutakat, amelyeket korábban a kivonuló nagykereskedők láttak el üzemanyaggal. Ezzel együtt volt, hogy a kért mennyiség felét, most pedig már csak a negyedét adja ki a finomító. Ennek pedig az az eredménye, hogy sok töltőállomáson már kedden, szerdán elfogy az üzemanyag.

Közben a kormány más apróbb támogatásokról is döntött, adót csökkentett, hitelmoratóriumot vezetett be és a kis kutak kaptak egy literenként 20 forintos támogatást, amely azonban a gyakorlatban nem 20 forint és valamiért a kifizetések is akadoznak.

A 20 forint, ami 16

Ez a bizonyos támogatás az előző évi eladásokra vetített összeg 80 százaléka, vagyis 16 forint, amelyből a fuvarköltséget a kútnak kell állnia. Jelenleg több kút még a júliusi, augusztusi és szeptemberi összeget sem kapta meg - mondta a Napi.hu podcastjában Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, aki maga is kutakat működtet.

A túlélés záloga az, hogy a benzinkutasok általában több lábon állnak.

Van, akinek péksége van a kút mellett, van, akinek autószerelő műhelye, fuvarozócége vagy éppen mezőgazdasági érdekeltségekkel rendelkezik. Az állomások úgy maradtak életben, hogy a máshol keletkezett nyereséget beforgatták és reménykednek, hogy ennek a rémálomnak egyszer vége lesz.

- mondta az érdekvédelmi szervezet vezetője.

Ez sem megy a végtelenségig

Egri Gábor szerint hacsak a forint nem erősödik jelentősen, a kormány nem fogja tudni a végtelenségig fenntartani ezt a helyzetet, hiszen az üzemeltetők türelme és anyagi lehetőségei is végesek.

Az nem állapot, hogy egy politikai döntést a gazdasággal hajtatok végre minimális kompenzáció mellett. Ez a modell nem működik.

A beszélgetésből kiderül:

  • Mi az a "deadline" amit még elviselnek a kutak?
  • Visszatérhetnek-e a nagykereskedők a magyar piacra?
  • Mennyit rontott a nemzetközi piacok megítélésén az árbefagyasztás?
  • Valóban jönnek az automata kutak, ahol még a kávét is gépből kell venni?
  • Egri Gábor pedig megosztja gondolatait arról is, hogy mi történne ha a kormány december 31 után is meghosszabbítaná az árstopot és mit gondol Hernádi Zsolt, Mol-vezér korábbi mondatairól.
Mindezekhez azonban meg kell nézni a videót.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Egri Gábor: a benzinkutak még mindig reménykednek, hogy ennek a rémálomnak egyszer vége lesz

Ha valaki tavaly azt mondta volna, hogy Magyarországon több mint egy éven keresztül maximálni lehet az üzemanyagok kiskereskedelmi árát, ráadásul több száz forinttal olcsóbban mint...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.