Átverik a nyugatot a magyar javító mézzel és gabonával
Átverik a nyugatot a magyar javító mézzel és gabonával

Átverik a nyugatot a magyar javító mézzel és gabonával

Nem tud versenyezni a magyar és az uniós mezőgazdaság sem az ukrán, vagy más, unión kívüli országokkal, hiszen sokkal kevésbé szigorú a szabályozás az EU-n kívül – mondta a MAGOSZ főtitkára az economx podcastjában.
Gáll Csongor, 2023. december 19. Fotó: Economx / Economx.hu

Cseh Tibor szerint elképesztő, hogy a mai napig nem született olyan uniós szabályozás, ami kimondaná, hogy az unión kívülről érkező élelmiszerre, vagy azok alapanyagaira ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint az európai gazdákra.

Teljesen természetes, hogy a fogyasztók érzékenyek az árakra, de nincsenek tisztában azzal, hogy sok termék esetében felmerülhet, hogy egészségtelen.


Ugyanakkor néhány termék esetében még rosszabb a helyzet, hiszen kiváló minőségű magyar méz piaca drasztikusan lecsökkent, köszönhetően a Kínából származó silány utánzatnak, amit ráadásul magyar mézzel javítanak fel és árulják európai termékként nyugaton.

Hasonló a helyzet az ukrán gabonával, ahol évtizedek óta betiltott növényvédő szereket használnak, majd magyar gabona hozzáadásával teszik elfogadható minőségűvé.




A hazai mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy minden harmadik gazda nyugdíjas korú és 60 év körül van az átlagéletkor, ugyanakkor a gazdaság átadásának folyamatát olyan mértékben leegyszerűsítették, hogy nem maradt adminisztrációs akadály.

A következő időszakban ráadásul komoly plusz forrásokhoz is juthatnak azok a gazdaságok, ahol megvalósul a generációváltás.

 

Bár a magyar mezőgazdaság képes lenne 18-20 millió embert ellátni, tisztán agroökológiai szempontból, de tisztában kell lenni, hogy a jelenleg művelt 5,5 millió hektáros termőföld terült jelentős részén gabona termesztés zajlik, ráadásul az sem kellő hatékonysággal.

Podcast az Economx-en, válogatás a korább epizódokból:



További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Átverik a nyugatot a magyar javító mézzel és gabonával

Nem tud versenyezni a magyar és az uniós mezőgazdaság sem az ukrán, vagy más, unión kívüli országokkal, hiszen sokkal kevésbé szigorú a szabályozás az EU-n kívül – mondta a MAGOSZ...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.