Átverés volt a rezsicsökkentés, csak az emberek nem értik – Holoda Attila, energetikai szakértő
Átverés volt a rezsicsökkentés, csak az emberek nem értik – Holoda Attila, energetikai szakértő

Átverés volt a rezsicsökkentés, csak az emberek nem értik – Holoda Attila, energetikai szakértő

Az elmúlt tíz év elszalasztott lehetőségek sorozata – már ami az energiapolitikát illeti – ráadásul a kormány tudatosan megtévesztette a magyarokat, amivel hosszútávú és szinte jóvátehetetlen nehézségeket okozott a társadalomban, mondta Holoda Attila energetikai szakértő az Economx podcastjában. A második Orbán-kormány egykori helyettes-államtitkára szerint az embereket könnyű megtéveszteni, különösen akkor, ha úgy érzik, hogy abból előnyük származik.
Gáll Csongor, 2023. október 27. Fotó: Economx
A rezsicsökkentés szerinte éppen ennek az ellenkezője, hiszen sem az állam, sem az állampolgárok nem nyertek vele, kizárólag politikai haszna volt – mondja Holoda Attila.

Hiába kommunikálják évtizedek óta, hogy nincsen alternatívája az orosz gáznak, de ez mára már nem igaz.

Létrejött egy olyan infrastruktúra, amellyel elméletben kiváltható az Ukrajnán keresztül érkező gáz, ugyanakkor a gyakorlatban nem használják ezt a lehetőséget. Nagy reményekkel kecsegtetett a Nabucco vezeték, de a legfontosabb szereplőnek, Németországnak nem állt érdekében, hogy ez megvalósuljon, mivel stratégiai célja volt, hogy ők váljanak Európa gázelosztó központjává. 


Sok, kedvezőtlen társadalmi hatás mellett a kiskereskedelmi szektort érintette leginkább a rezsicsökkentés, hiszen hosszú ideig a beszerzési ár alatt kellett értékesíteni az energiahordozókat. Ennél azonban érdekesebb epizód volt, amikor az amerikai palagáz elterjedése miatt Európa partjainál hatalmas mennyiségű gáz várakozott az eladásra, így egy néhány hónapos időszakban lényegesen alacsonyabb volt a piaci ár, mint a rezsicsökkentett díj.

A társadalmi hatás azonban ennél hosszabb távon fejti ki hatását.

Holoda Attila szerint a kormány elhitette az emberekkel, hogy az energia olcsó, nincs szükség spórolásra, racionalizálásra, energetikai fejlesztésekre.

Éppen ezért évtizedes lemaradásba kerültek a magyar háztartások és közintézmények a szigetelés és nyílászárók cseréjét illetően, de a tudatos felhasználásban is.

Holoda Attila elmondta: a legkártékonyabb és egyben legmegdöbbentőbb az, hogy az emberek a mai napig nem értik, hogy miért volt totális megtévesztés a rezsicsökkentés, hiszen az emberek számára egyértelmű kellene legyen, hogy az a pénz, amit a kormány 10 évig a rezsicsökkentésre költött az más, fontos helyekről hiányzik.

Ezért nem jutott elég pénz az oktatásra, az egészségügyre, vagy éppen az energetikai korszerűsítésekre.

A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a tavalyi fűtési szezon az időjárás miatt a fogyasztóknak kedvezett, ugyanakkor ha az idei tél hidegebb lesz a megszokottnál, akkor akár a középosztály is komolyan megérezheti a pénztárcáján a fűtésszámlát.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Átverés volt a rezsicsökkentés, csak az emberek nem értik – Holoda Attila, energetikai szakértő

Az elmúlt tíz év elszalasztott lehetőségek sorozata – már ami az energiapolitikát illeti – ráadásul a kormány tudatosan megtévesztette a magyarokat, amivel hosszútávú és szinte...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.