Aki nem enged az árból nem tudja eladni az ingatlanát
Aki nem enged az árból nem tudja eladni az ingatlanát

Aki nem enged az árból nem tudja eladni az ingatlanát

A kereslet és a tranzakciók száma a 2021-es csúcsponthoz képest 40-50 százalékkal alacsonyabb, ugyanakkor nem kell az ágazat összeomlásáról tartani – mondta az Economx podcastjában az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Balogh László szerint nem tud egy bizonyos szint alá süllyedni az ingatlannal kapcsolatos tranzakciók száma, ennek az az oka, hogy a legtöbb élethelyzet változás ingatlan cserével is együtt jár, ezek pedig jól láthatóan gazdasági környezettől függetlenül mennek végbe.
Gáll Csongor, 2023. szeptember 27. Fotó: Economx / Economx.hu

Sokan még mindig kivárásra játszanak, ezért nem vágnak bele a vásárlásba. Azaz ők még mindig abban bíznak, hogy ennél olcsóbbak lesznek az ingatlanok, és a piaci mélypontot várják. Balogh László szerint ugyanakkor ezt a pontot eltalálni szinte lehetetlen, ráadásul a piac erre villámgyorsan fog reagálni, ami el is viszi a várt ár előnyt.

 

Nehezebb a gazdasági helyzet, magasak a hitelkamatok – ez fogja vissza a keresletet, nem pedig csak a kivárás, ráadásul az alacsonyabb kereslet magasabb kínálati szinttel párosul – teszi hozzá az ingatlanpiaci szakértő.

Most 30-40 százalékkal több ingatlanból tudnak választani a vevők, mint 1-2 évvel ezelőtt, ez ahhoz is vezet, hogy sokkal nagyobb a vevők alkupozíciója.

Az eladói rugalmasság sem kedvez a piacnak, mivel a tulajdonosok jelentős része nem figyeli a trendeket, vagy egyszerűen a szerencséjében bízik, ugyanakkor az is megfigyelhető az adatokból, hogy aki nem fogadja be a piaci realitásokat, az nem fogja tudni eladni az ingatlanát.

Beállt a piac egy új egyensúlyi szintre, ami sokkal alacsonyabb fordulatszámú, mint a 2021 ig bezárólag. Jellemzően azokat az ingatlanokat adják el, ahol az eladók tisztában vannak a piaci környezettel és így kalkulálnak árat is.

A 2008-as világválság tapasztalataival ellentétben most nem zuhantak be az ingatlan árak, hiába volt hangos a spekulációktól a közvélemény.

– derül ki a beszélgetésből. Ennek magyarázata, hogy 15 évvel ezelőtt sokan rá voltak kényszerítve az eladásra a bedőlt hitelek miatt, most pedig a befektetők száma csökkent és természetes elbizonytalanodás érezhető. Az árak inkább stagnálnak, mint csökkennek, de még mindig nem lehet tudni, hogy mi lesz a folyamat vége vagy, hogy mi lesz a következő lépés. Nem látszik, hogy mi lesz az a pont, ami miatt megnőne a lakáspiaci kereslet, de bizakodásra ad okot a magashozamú állampapírok hozamának mérséklése, hiszen a döntés újra az ingatlanbefektetések irányába terelheti a piacot.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Aki nem enged az árból nem tudja eladni az ingatlanát

A kereslet és a tranzakciók száma a 2021-es csúcsponthoz képest 40-50 százalékkal alacsonyabb, ugyanakkor nem kell az ágazat összeomlásáról tartani – mondta az Economx podcastjában az...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.