Ma már számos, a rendszeres megtakarítást ösztönző konstrukció érhető el a piacon, legyen szó akár rövid, közép vagy hosszú távú megtakarításról: így viszonylag kis összegek félretételével is látványos eredményeket lehet elérni. A CIB Bank tapasztalatai szerint egyre több a rendszeresen, értékpapírszámlával megtakarító ügyfél, de fontos lenne, hogy tovább növekedjen az öngondoskodás iránti igény.

Gyakori érv a megtakarítással nem rendelkező háztartások részéről, hogy nem tudnak érdemi pénzösszeget félretenni, így inkább nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel: pedig ma már számos olyan konstrukció érhető el Magyarországon, amelynek révén kisebb – akár havi 20-30 ezer forintos – megtakarítással is érdemi eredményt lehet elérni.

A klasszikus megtakarítási számlák utódaként az utóbbi években megjelentek a rendszeres, befektetési alapú megtakarítási programok.

Néhány forintot is érdemes félretenni

A közép, illetve a hosszabb távú megtakarításban gondolkodó ügyfelek számára a tartós befektetési számla (tbsz) lehet jó megoldás, amelynek legfőbb előnye, hogy ha az ügyfél az ötéves futamidő végéig nem nyúl a gyűjtőévben elhelyezett tőkéhez és az azóta keletkezett hozamhoz, adómentesen juthat hozzá a felhalmozott megtakarításához.

„A tbsz vonzerejének növekedéséhez a szociális hozzájárulási adó (szocho) bevezetése is hozzájárult: ezt jól alátámasztja, hogy 2023 júliusától 2024 áprilisáig a számlanyitások száma megduplázódott” – tette hozzá a szakértő.

A tbsz népszerűsége a teljes piacon is látványosan megnőtt: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első negyedév végén már több mint 332 ezer számlát vezettek a pénzügyi szolgáltatók, nagyjából 70 ezerrel többet, mint egy évvel korábban.

Stratégiai cél

A tbsz és a nyesz a CIB Bank szakértője szerint elsősorban akkor lehet jó választás, ha az ügyfél képes önállóan menedzselni a portfólióját, míg a biztosításoknál és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnál a számára leginkább megfelelőnek tűnő portfólió, illetve módozat kiválasztása a feladata.

Kiemelten fontos, hogy a lakosság még nagyobb hányada lássa meg a rendszeres, hosszabb távú megtakarítások, továbbá az öngondoskodás jelentőségét

– nyilatkozta a pénzintézet vezetője.

Érdemes átnézni a befektetési portfóliónkat, hiszen egy jó döntéssel tízezreket, százezreket, akár milliókat lehet spórolni. Tbsz esetén 5 éves befektetéssel érdemes számolni, de akkor is jobban járunk, ha legalább 3 évig ott tartjuk a megtakarított pénzünket. A nyesz esetében ennél hosszabb távra kell tervezni, hiszen csak a nyugdíjazás után érdemes hozzányúlni az összegyűjtött pénzhez és annak hozamaihoz. Utóbbival ráadásul még szja-visszatérítést is tudunk kezdeményezni, ennek kimaxolásáról itt olvashat.