A nehéz helyzetben lévő kínai ingatlanfejlesztő China Evergrande Group részvényei 25 százalékot zuhantak hétfőn, miután a rendőrség őrizetbe vette vagyonkezelési részlegének néhány alkalmazottját. A fejlemények azt sugallják, hogy új vizsgálat indulhat a cégnél, ami tovább növelheti problémái nagyságát.

Az Evergrande, a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője áll a kínai ingatlanszektor válságának központjában - emlékeztet a Reuters. 2021 vége óta számos kötvénysorozata és hitele esetében jelentett fizetésképtelenséget. Ilyenkor a nemzetközi tőkepiacokon megindul a találgatás arról, hogy a kínai ingatlanpiac mennyire képes megfertőzni a világ többi részét. A társaság részvényeivel a kereskedést 17 hónapra, augusztus 28-ig felfüggesztették.

Az elégedetlen befektetők tiltakozása során az Evergrande sencseni központjában 2021-ben a Du Liangot az Evergrande vagyonkezelési részlegének vezérigazgatóját és jogi képviselőjét nevezték meg, mint a pénzügyi problémák egyik fő felelősét. A sencseni városi rendőrség szombat este azt közölte, hogy a közelmúltban a közbiztonsági szervek "büntetőjogi kényszerintézkedéseket hoztak Du és az Evergrande Financial Wealth Management Co. más feltételezett bűnözői ellen".

A rendőrség közleménye sem pontosította az őrizetbe vett személyek számát, a vádakat és az őrizetbe vételük dátumát.

A múlt hónapban közzétett adatok szerint a kínai fejlesztő január-júniusban 33 milliárd jüan (4,5 milliárd dollár) nettó veszteséget könyvelt el, szemben az előző év azonos időszakában elért 66,4 milliárd jüan veszteséggel. A hónap elején az Evergrande közölte, hogy szeptembertől a következő hónapig elhalasztotta az offshore adósság-átütemezésről szóló döntés meghozatalát, hogy a hitelezőknek több idejük legyen átstrukturálási tervek átgondolására. Múlt héten pedig az amerikai hatóságoktól kérte azt, hogy dolláradóssági esetében részesítse csődvédelemben a céget.

A Bank of America friss felmérése szerint egyébként a profi vagyonkezelő szakemberek 33 százaléka véli jelenleg úgy, hogy ha bekövetkezik egy, a globális tőkepiacokat is megrázó csődesemény a közeljövőben, akkor annak forrása a kínai ingatlanszektor lesz. Ezzel ez lépett elő az első számú csődkockázattá, a második helyen az emelkedő kamatok miatt az európai és az amerikai kereskedelmi ingatlanpiac állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!