Hatalmasat zuhant az idei év egyik slágerrészvényének, a Super Micro Computer Inc. (SMCI) papírjainak árfolyama, miután a vállalat bejelentette, hogy 2 millió darab új részvényt tervez piacra bocsátani. Az eladással a feltörekvő mesterséges intelligencia cég körülbelül 2 milliárd dollár értékben tervez forrásokhoz jutni.

 

A vállalat szerint az így megszerzett bevételeket általános működési költségekre, készlet vásárlásra, a gyártási kapacitás bővítésére, valamint kutatási és fejlesztési beruházásokra tervezik fordítani.

 

A kibocsátás után több, mint 58,5 millió SMCI részvény lesz elérhető a piacon, valamint az üzlet részeként annak aláírója, a Goldman Sachs további 300.000 darab papír vásárlására szerzett opciós jogot 30 napos határidővel.

 

 

 

Jól járhat a SMCI

A szakértők szerint az új részvények kibocsátását jól időzítette a Super Micro Computer, hiszen a vállalatoknak akkor éri meg legjobban ilyen módon forrást bevonni, amikor rekordokat dönt az árfolyam. Jelenleg a kibocsátásra tervezett 2 millió darab részvény 900 dolláros szinten történő értékesítésével 1,8 milliárd dollár plusz forrással számolhat a vállalat, míg egy évvel ezelőtt az akkori 100 dolláros áron mindössze 200 millió dollár kapott volna új papírjaiért a cég.

 

 

 

Negatív piaci reakció

A részvények árfolyama a bejelentés hatására a keddi kereskedés kezdetén 12 százalékot zuhant, és órákig a 870 dolláros szinten mozgott, a nap végén viszont újra 900 dollár felett zárt.

 

A bejelentést követő árfolyammozgás abszolút érthető, a befektetők jellemzően nem szoktak pozitívan reagálni az új részvény kibocsátásra, hiszen a papírok megnövekvő száma felhígítja a korábbi tulajdonosok részesedését.

 

Egy másik gond, ami miatt a kereskedők és befektetők feje főhet, az a kibocsátásban résztvevő papírok árfolyama. A Super Micro Computer ezt nem közölte a bejelentésében, ebből pedig arra következtetnek a Wall Street elemzői, hogy a piaci árnál alacsonyabban kerülnek majd meghirdetésre. Az olcsóbb új részvények pedig értelemszerűen a régi papírok árfolyamát is lefelé húzhatják majd.

 

 

 

Szemfüles befektetési bankok

A hír másik pikantériája, hogy az üzletben aláíróként részt vevő befektetési bank, a Goldman Sachs 300.000 darab SMCI részvény megvásárlására szerzett opciós jogot. Mindössze néhány héttel korábban, március 4–én jelentette meg a Goldman Sachs egyik vezető technológiai elemzője, Michael Ng első beszámolóját a Super Micro Computerről. Az elemző 941 dolláros célárat határozott meg a vállalat papírjaira, ami már akkor is az egyik legoptimistább előrejelzés volt a vállalat jövőjét illetően, hiszen abban az időben a Wall Street szakértői átlagosan 740 dolláros árfolyamra várták az SMCI-t.

 

Ng az elemzésében kiemelte a Super Micro Computer sikeres AI–infrastruktúra vállalattá való átalakulását, valamint stratégiai együttműködését más mesterséges intelligencia alkatrész beszállítókkal.

 

Az optimista elemzés hatására a vállalat papírjainak árfolyama a hónap elején meredeken emelkedni kezdett, és egy héttel ezelőtt majdnem sikerült áttörnie az 1200 dolláros szintet is.

 

 

 

 

 

A Goldman Sachs mindenesetre jól járt az üzlettel, nem csak az árfolyammozgásokat sejthették előre, de a mesterséges intelligencia fejlesztés egyik vezető cégében szerezhetnek komoly részesedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!