Veszteséggel zárta az idei első negyedévet az Uber, a cég áprilisban kezdődő negyedévre prognosztizált bevételek pedig elmaradt a Wall Street-i várakozásoktól.

A piaci előrejelzésektől eltérő negyedéves eredmények hatására szerdán közel 9 százalékkal estek cég a részvényei. Ez 2022 októbere óta a legmeredekebb egynapos esése az Uber értékpapírjainak – írja Reuters.

Az Uber kiigazított alapon részvényenként 32 cent veszteséget szenvedett el, szemben a 23 centes nyereségre vonatkozó várakozásokkal.

Veszteséges negyedév 


A fuvarbérlési szolgáltatást kínáló cég bevétele 15 százalékkal: 10,13 milliárd dollárra emelkedett, ami valamivel meghaladta a 10,11 milliárd dolláros becslést, ennek ellenére 654 millió dolláros nettó veszteségről számolt be az első negyedévében az Uber. 

A platformon lebonyolított tranzakciók teljes értékét jelző negyedéves bruttó foglalások nagysága is elmaradt a várakozásoktól.

2024 első három hónapjában 37,65 milliárd dollárra rúgott ez az érték, nemsokkal elmaradva a 37,92 milliárd dolláros előrejelzéstől. 

A második negyedévre pedig negyedévre 38,75 és 40,25 milliárd dollár közötti bruttó foglalást várnak.

A felemelkedő rivális

A vártnál jobb eredményt ért el az Uber Egyesült Államokban és Kanada egyes részein működő riválisa, a Lyft. A vállalat erős második negyedévi eredményekre számít, szerintük a felülendőben van a fuvarmegosztás iránti kereslet és abban bíznak, hogy további piaci részesedést tudnak az Ubertől szerezni.

Jelenleg mintegy 70 országban működik az Uber.

A YipitData adatai szerint a márciusi negyedévben 72% százalékos volt a cég részesedése az amerikai fuvarmegosztó piacon, két éve még csak 68 százalék volt ez az arány.

Újabb nagy lépést tett a visszatérés felé az Uber

A fuvarmegosztó applikációjában megindult a sofőrök regisztrációja. Az indulás pontos dátumáról még nincs hivatalos bejelentés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!