Az összeurópai STOXX 600 index 0,03 százalékkal, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,01 százalékkal kezdett magasabban. Londonban az FTSE 100 index 0,36 százalékos csökkenéssel indult neki a szerdai kereskedésnek, a frankfurti DAX 0,23 százalékos emelkedéssel. A CAC 40 Párizsban 0,02 százalékkal kezdett alacsonyabban. Milánóban 0,22 százalékos, Madridban 0,44 százalékos indexemelkedéssel indult a tőzsdei kereskedés.

Az olajár tovább emelkedett kissé az előző napi két százalékos nyereség után. A nemzetközi olajpiac az OPEC+ 2024-es termelési politikáját meghatározó ülésére készül. Szaúd-Arábia sürgette a többi tagot, hogy az árak stabilizálása érdekében csökkentsék a termelési kvótákat, de egyelőre nem született állásfoglalás vagy megállapodás. Az eredetileg november 26-ra kitűzött ülést november 30-ra halasztották, mivel az afrikai termelők, Nigéria és Angola között nézeteltérés alakult ki a termelési kvótákról. Az olajárak emelkedéséhez hozzájárult a Fekete-tenger térségében dúló vihar is, amely megzavarta a kazah és orosz olajexportot, és felerősítette a kínálat szűkösségével kapcsolatos piaci aggodalmakat.

Az európai piacok szerdai nyitásakor a nemzetközi kereskedelemben a WTI nyersolaj ára 0,27 százalékkal állt magasabban hordónként 76,61 dolláron, a Brent ára pedig 0,06 százalékkal ment fel 81,73 dollárra.

Az arany ára emelkedett kissé és hét havi csúcsnál jár. A spot jegyzés unciánként 2042,95 dollár 0,10 százalék emelkedéssel.

A dollárindex három havi mélypontnál kissé emelkedett, 0,02 százalékkal 102,77 pontra.

Az euró augusztus közepe óta a legerősebb jegyzéséről korrigált lefelé kissé, 1,0978 dollárra 0,10 százalék csökkenéssel.

 

Hatalmas kárt okozna a belgáknak az orosz gyémántok kitiltása

Készül az újabb, immár 12. európai szankciós körnek központi eleme lehet majd az orosz gyémántok szankciónálása. Az EU sokszor futott neki, ám idáig nem sikerült bevezetni, mivel Antwerpenben található a világ legnagyobb gyémánttőzsdéje. Bővebben >>>

 

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!