Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában az OTP-vel kapcsolatban kiemelték, hogy a magyar pénzintézet kivonul a román piacról, miután 347,5 millió euróért értékesítette romániai érdekeltségét a Banca Transilvania részére, ugyanakkora az ügylettel összefüggésben a negyedik negyedévben 59,5 milliárd forint értékű leírásra kényszerülhet.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Hozzátették, hogy meg nem erősített sajtóhírek szerint az OTP az ukrán állami Sense Bank iránt érdeklődik, amelynek vételára 57-115 milliárd forint között mozoghat. Az bank a hét elején bejelentette, hogy a jegybank jóváhagyása után 60 milliárd forintért vásárolhatja vissza saját részvényeit 2024 év végéig.

Az OTP eminensként viselkedik a régiós bankpiacon

A régió egyik legracionálisabban terjeszkedő pénzintézete az OTP Bank - sommázható a Deloitte banki akvizíciós körképének egyik fő megállapítása. Bár egyre kevesebb az eladó bank a régióban, a 2023-as profitcsúcsok után megnehezülő üzleti mozgás (a hitelezés visszaesése, a nem teljesítő hitelek állományának várt növekedése) eladósorba hozhat néhány bankot Kelet-Közép-Európában.

A hét utolsó napján elemzői várakozásokat túlszárnyaló negyedik negyedéves eredményről számolt be a Mol, a nettó eredményre vonatkozó elemzői konszenzus közel dupláját érte el az olajtársaság.

Hernádi Zsolt, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója,
Hernádi Zsolt, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója,
Kép: MTI, Szigetváry Zsolt

A menedzsment 2024-ben 3 milliárd dolláros EBITDA-t (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) és 1,6 milliárd dolláros nettó eredményt vár.

  • A héten a Richter 90 forinttal, 0,92 százalékkal gyengülve 9745 forinton zárt 5,836 milliárd forintos összforgalom mellett.
  • Mol 60 forinttal, 2,07 százalékkal erősödött, így 2960 forinton és 7,686 milliárd forintos heti forgalommal zárt pénteken.
  • Az OTP-részvények jegyzése 375 forinttal, 2,23 százalékkal 17 225 forintra nőtt, heti forgalmuk 32,004 milliárd forintot ért el.
  • Magyar Telekom 5 forintot, 0,65 százalékot emelkedve 770 forintos záró árfolyammal és 2,103 milliárd forintos forgalommal fejezte be a hetet.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 22,63 pontot, 0,40 százalékot veszítve, 5635,52 ponton zárt pénteken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!