Hatalmasat, közel 6 százalékot ugrottak a Tesla részvényei hétfőn, miután a Morgan Stanley elemzői felminősítették. A befektetési bank stratégiái szerint ugyanis a cég Dojo névre hallgató szuperszámítógépe közel 600 milliárd dollárra növelheti az elektromos autógyártó piaci értékét, mivel segíthet felgyorsítani a robotaxik és a szoftverszolgáltatások piacára való belépést.

Tesla, amely már most is a világ legértékesebb autógyártója, júliusban kezdte meg a szuperszámítógép gyártását az önvezető autók mesterséges intelligencia (AI) modelljeinek betanítására, és jövőre több mint 1 milliárd dollárt tervez költeni a Dojo-ra.

A Dojo új piacokat nyithat meg, amelyek jóval túlmutatnak a járművek fix áron történő értékesítésén. A Dojo segíthet abban, hogy az autók lássanak és reagáljanak, s ez más területen is hasznosítható. Gondoljunk bármilyen olyan, kamerával ellátott eszközre, amely valós idejű döntéseket hoz a látómezejében történtek alapján

– írták a Morgan Stanley Adam Jonas által vezetett elemzői a Reuters tudósítása szerint.

A Wall Street-i befektetési bank a Tesla részvényeinek besorolását egyenlő súlyozásról felülsúlyozásra emelte. Annyira bíznak a papírban, hogy a Ferrari részvényeit lecserélték velük az amerikai tőzsdén legjobban ajánlott befektetések listájában. A részvények 12-18 hónapos célárfolyamát 60 százalékkal emelték meg eközben, 400 dollárra. Ez a legmagasabb célárfolyam, ha elérné a részvény, akkor a Tesla piaci kapitalizációja mintegy 1,39 billió (ezermilliárd) dollárra ugrana. Ez nagyjából 76 százalékkal magasabb, mint az a 789 milliárd dolláros piaci érték, amely pénteki 248,5 dolláros záróértékből alapján adódik.

Jonas arra számít, hogy a Dojo a szoftverek és szolgáltatások terén fogja a legnagyobb értéket termeli. A Morgan Stanley a korábbi 157 milliárd dollárról 335 milliárd dollárra emelte a Tesla hálózati szolgáltatási üzletágának 2040-re vonatkozó bevételi becslését. Várakozásai szerint az egység 2040-re a Tesla alapbevételének több mint 60 százalékát adja majd, ez a 2030-ra várt érték közel duplája.

„A növekedést nagyrészt a harmadik fél flottalicencelésében rejlő lehetőség adja, amely jelentősen megnövelheti az egy felhasználóra jutó bevétel nagyságát”  – mondta az elemző.

A Tesla árazása már így sem szerény. Várható nyereségével számolva a papír árfolyam/nyereség hányadosa alig marad el az 58-tól. Csak összehasonlításként, a Ford 6,31, a General Motors 4,56-os P/E hányados mellett cserél gazdát.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!