Felgyorsult a rubel esése és többhetes mélypontra esett, miután a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat beszámolt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláról, aki börtönbüntetését töltötte a Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzetben.

Az euró és a jüan párosa január 9. óta a legalacsonyabb szintre, 99,85 illetve 12,81 rubelre esett, míg a dollár 93-ra, ami a rubel január 4. óta tapasztalt legalacsonyabb szintje, leszámítva az elmúlt hónap két rövid távú kamatemelését, amit a piaci szereplők inkább technikai tényezőnek tulajdonítottak – írja a The Moscow Times.

Az euró/rubel pár 99,73 közelében járt, itt a rubel 0,4 százalékot vesztett a csütörtöki zárószinthez képest. A jüannal szemben a rubelt 12,78 közelében jegyezték, 0,3 százalékos csökkenéssel.

Az orosz devizát a kereskedések jelentős részében mínuszban jegyezték. A rubelnek a jegybank beavatkozásaiból és az exportbevételekből származó támogatása nem lesz elégséges ahhoz, hogy megvédje az orosz valutát a kereslettel szemben, ami pénteken a hétvégi kockázatminimalizálás miatt erősödhet.

Az Orosz Nemzeti Bank döntései, hogy a pénteki igazgatótanácsi ülés végén az irányadó kamatlábat évi 16 százalékon tartja kisebb hatással voltak a jegyzésekre. A helyi devizapiac rövid távú zavaró tényezője lehet a kőolaj árának napközbeni, közel egy százalékos csökkenése is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!