Kedden az Nvidia lett a világ legértékesebb vállalata, megelőzve az Apple-t és a Microsoftot. A mesterséges intelligencia (AI) chipek piacát uraló cég értéke megközelíti a 3400 milliárd dollárt – írja a Reuters.

2020 októbere óta az Nvidia részvényeinek értéke megtízszereződött. A kaliforniai székhelyű vállalat  legutóbbi negyedéves jelentésében 26 milliárd dolláros bevétellel 262 százalékos éves növekedést regisztrált.  

Június 13-án még az Apple volt a glóbusz legértékesebb vállalkozása. A múlt héten az Nvidia részvényei 9,5 százalékot javítottak az amerikai tőzsdén, a tegnapi, 3,5 százalékos árfolyamemelkedés révén a cég 103 milliárd dollárral ért többet, mint a hétfői napon. 

Így a grafikus gyorsítóprocesszorokkal ismertté vált gyártó értéke a keddi kereskedési napon elhagyta az abszolút rekordnak számító 3,336 ezer milliárd dollárt. Ezzel megelőzte a Microsoft és az Apple-t.

A céget alapító elnök-vezérigazgató, Huang Zsen-hszün (angolosan Jen-Hsun Huang) nettó vagyona mostanra elérte a 117 milliárd dollárt, ezzel a  Forbes listája alapján a világ 11. leggazdagabb emberévé vált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!