Az európai tőzsdéket üzemeltető cégek részvényei elég szépen profitáltak az árfolyam-ingadozások Crédit Suisse  bukását követően tapasztalt megugrásából. A befektetők egy része ugyanis a tőzsdeüzemeltetők felé fordult, ezek egyrészt defenzív befektetésként szoktak viselkedni, másrészt árazásuk is alacsony.

A tőzsderészvények teljesítménye szeptember óta 13 százalékponttal alulteljesítette a Stoxx Europe 600 legátfogóbb európai részvényindexet. A befektetők inkább bankrészvényeket vettek, úgy látták, az emelkedő kamatok mellett ezek vonzóbb célpontok lehetnek  írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A csendes évkezdet után azonban a márciusi piaci turbulencia, az amerikai bankcsődök és a Credit Suisse bukása elvette a piac kedvét a bankszektortól és a befektetők igyekeztek inkább más szektorok felé növelni kitettségüket.

Beindult a rotáció

A kötvények és részvények volatilitásában tapasztalt megugrás jelentős forgalomnövekedéssel is járt, s ez pozitív meglepetéseket okozhat a tőzsdeüzemeltető cégek profitjában a következő jelentési szezonban. Mindezt akkor, amikor a szigorodó hitelfeltételek rontják a gazdasági növekedési kilátásokat, s ez amúgy is vonzóbbá teszi az olyan defenzív cégeket, mint például a tőzsdék. A tőzsdei szolgáltatók részvényei az elmúlt hetekben ennek megfelelően jobban teljesítettek, a kereskedők és az elemzők szerint a befektetők egyértelműen keresik ezeket a papírokat, részben a bankok rovására.

-Van rotáció, s ennek legnyilvánvalóbb példája az árfolyamok egymáshoz viszonyított alakulása. A tőzsdei szolgáltatók adat- és technológiai üzletágak, amelyek defenzív közüzemi jellemzőkkel rendelkeznek, míg a bankok erősen ciklikusak és ki vannak téve az üzleti modelljükből adódó egyedi kockázatoknak - mondta Andrew Morgan, az amerikai portfóliókezelési megoldásokat nyújtó TS Imagine technológiai cég elnöke.

Rég volt ekkora forgalom

Az Euronext tőzsdeszövetség összesen hét nagy európai központban Párizstól Amszterdamig és Milánóig üzemelteti a részvénypiacokat. Platformjain a részvénykereskedés volumene március 17-én történetének harmadik legmagasabb értékét érte el. Márciusban az átlagos napi forgalom egy év óta nem látott magasságba ugrotta. A Credit Suisse UBS általi megmentése körüli zűrzavar epicentrumában álló svájci SIX tőzsdén márciusban 44,6 százalékkal ugrott a forgalma februárhoz képest. A német Deutsche Börse azonnali piacán 23,7 százalékkal nőtt a kereskedési volumen a múlt hónapban. A Londoni Értéktőzsdén 12,9 százalékos volt az emelkedés.

A UBS elemzői szerint az európai pénzügyi szektorok közül a tőzsdei részvények korrelálnak a legpozitívabban a volatilitással. A befektetők hajlamosak defenzív szektorként tekinteni a tőzsdékre. Recessziós környezetben egyre inkább azt látjuk, hogy növelik súlyukat portfólióikban - mondta Michael Werner, a UBS londoni vezető részvényelemzője.

Werner úgy látja, a monetáris politikával kapcsolatos bizonytalanság miatt a jövőben is megmaradhat például a kötvények volatilitása, s ez is támogathatja tőzsderészvényeket.

A Deutsche Börse részvényei több, mint 10 százalékot emelkedtek, mióta elkezdődött a zavarosabb időszak az amerikai SVB Bank bedőlésével, az LSEG és a Euronext paparjai 8 és 4 százalékkal drágultak. Eközben ugyanebben az időszakban az európai bankrészvények átlagosan 12-al értékelődtek le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!